Religia la Freud si Jung

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Cand era intrebat daca crede in Dumnezeu, Jung raspundea ca nu are nevoie de credinta, intrucat il cunoaste. A crede implica pentru el incertitudinea, pe cand lui i se parea ca se situeaza pe terenul certitudinii: deoarece il cunostea pe Dumnezeu, nu avea nevoie sa creada in El.

Cu toate acestea, fete bisericesti ca Victor White sustin ca "bunavointa" lui Jung reprezinta o mult mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia la Freud si Jung

Cand era intrebat daca crede in Dumnezeu, Jung raspundea ca nu are nevoie de credinta, intrucat il cunoaste. A crede implica pentru el incertitudinea, pe cand lui i se parea ca se situeaza pe terenul certitudinii: deoarece il cunostea pe Dumnezeu, nu avea nevoie sa creada in El.

Cu toate acestea, fete bisericesti ca Victor White sustin ca "bunavointa" lui Jung reprezinta o mult mai serioasa si radicala sfidare la adresa religiei decat a fost vreodata ostilitatea fatisa a lui Freud. Mult mai drastica era insa judecata lui Edward Glover, care
conchidea taios: "Departe de a fi religios in tendinta, sistemul lui Jung este fundamental ireligios. Nimeni nu-si bate capul daca Dumnezeu exista. Jung mai putin decat toti.

Tot ce este necesar este sa AŠaiA>> o AŠatitudineA>>, pentru ca aceasta AŠte ajuta sa traiestiA>>. Daca Jung si-ar fi expus sistemul in acel Ev Mediu atat de drag lui din cauza alchimiei, el ar fi fost cu siguranta
ars pe rug" (Freud or Jung, 1950.) Deci Jung ar fi si el, in fond, un "patriarh al ereticilor" ca aceia condamnati de Terlulian la vremea sa. Michael Palmer nu pregeta sa adopte prudenta lui Victor While in a accepta ca Jung este un "prieten" (cam fatarnic) al religiei, din moment ce pentru el Dumnezeu se reduce la statutul de arhetip, de element al Sinelui, despre care nu se poate spune ca ii corespunde ceva dincolo de "realitatea psihica".

Caci pentru Psyche -- cel putin pentru acela descris de promotorul psihologiei analitice -- adevarurile absolute sunt incognoscibile.
Jung intra in ceea ce s-ar putea numi impas ontologic total nu atat prin ralierea la un apriorism de tip Kant, cat prin alianta cu idealismul subiectiv al lui Berkeley. Dintr-o perspectiva net berkeleyana, pentru Jung numai existenta psihica este verificabila: "In masura in care lumea nu formeaza o imagine psihica ea este virtual nonexistenta" (1954).

Cautand sa fie mai berkeleyan decat Berkeley, el de fapt il caricaturizeaza. Aceasta conceptie fundamental contradictorie, contrar intentiei care i-a stat la baza, submineaza grav teologia. Michael Palmer reliefeaza pe larg implicatiile ei distructive in acest domeniu, dezvaluindu-ne o fata mai putin vizibila a lui Jung.

Dar ceea ce nu releva autorul valoroasei carti Freud and Jung on Religion (1997) este faptul ca insasi vestita tipologie jungiana (extraversiune, introversiune) intra intr-o ireconciliabila contradictie cu teza exclusivitatii "realitatii psihice", deoarece ambele atitudini presupun in mod imperios o raportare la o realitate extrapsihica, obiectiva, care insa este negata ab initio de metafizica jungiana.

Aspect deconcertant, care ar merita o analiza aparte prin
prisma berkeleysmului radicalizat de Jung in acele texte in care el devine metaphysicien malgre lui, in profida "empirismului" declarativ. Un empirism sui generis, de fapt un corolar al panpsihismului psihiatrului elvetian.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.