Religia indo-europenilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Grecia si insulele erau indo-euro-penizate. Cateva secole mai tarziu, indo-europenizarea Indiei, a Peninsulei Italiei, a Peninsulei Balcanice si a regiunilor carpato-danubiene, a Europei Centrale, Septentrionale si Occidentale -- de la Vistula pana la Marea Baltica si Atlantic -- era fie savarsita, fie considerabil avansata. Acest proces caracteristic -- migratie, cucerire de noi teritorii, supune[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia indo-europenilor

Grecia si insulele erau indo-euro-penizate. Cateva secole mai tarziu, indo-europenizarea Indiei, a Peninsulei Italiei, a Peninsulei Balcanice si a regiunilor carpato-danubiene, a Europei Centrale, Septentrionale si Occidentale -- de la Vistula pana la Marea Baltica si Atlantic -- era fie savarsita, fie considerabil avansata. Acest proces caracteristic -- migratie, cucerire de noi teritorii, supunere, urmata de asimilarea locuitorilor -- n-a incetat pana in secolul al XlX-lea. Nu se mai cunoaste un exemplu similar de expansiune lingvistica si culturala de asemenea proportii.

De mai mult de un secol, savantii s-au straduit sa identifice patria originara a indo-euro-penilor, sa descifreze protoistoria lor si sa lamureasca fazele migratiilor lor. S-a cautat patria originara in nordul si centrul Europei, in stepele Rusiei,in Asia Centrala, in Anatolia etc. S-a convenit azi sa se localizeze focarul indo-europenilor in regiunile de la nordul Marii Negre, intre Carpati si Caucaz1. in nordul Marii Negre s-a dezvoltat, intre mileniile V-III, cultura zisa de tumuli (kurgari). Catre ~ 4000-3500 se remarca expansiunea sa occidentala pana la Tisa.

in timpul mileniului urmator, reprezentantii culturii kurgan patrund in Europa Centrala, in Peninsula Balcanica, in Transcaucazia si in Anatolia, si in nordul Iranului (in jur de ~ 3500-3000); in mileniul al III-lea ei ating nordul Europei, zona egeeana (Grecia si coastele Anatoliei) si regiunile Mediteranei orientale. Dupa Marija Gimbutas, popoarele care au articulat si vehiculat cultura tumulilor nu pot fi decat proto-indo-europenii, iar in ultimele faze ale dispersiunii, indo-europenii.

Oricum ar fi, este sigur ca originile culturii indo-europene pornesc din neolitic, poate chiar din mezolitic. Pe de alta parte, este de asemenea sigur ca in timpul perioadei sale de forAZmatie aceasta cultura a fost influentata de catre civilizatiile superioare ale Orientului AproAZpiat. Utilizarea carului si a metalului2 a fost transmisa de catre o cultura din Anatolia (cultura zisa Kuro-Araxas). in mileniul al IV-lea apar, imprumutate de la popoarele din Vocabularul comun pentru anumite animale (lup, urs, gasca, somon de rau, viespe, albina) si arbori (mesteacan, fag, stejar si salcie) indica o zona temperata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.