Religia in operele lui Homer si Hesiod

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Poseidon este o alta zeitate importanta, care s-a impus pe baza importantei pe care a avut-o marea pentru greci. Poseidon este un zeu care era adorat de indo-europeni inainte de a ajunge ei la mare. cultul lui este asociat cu cel al calului, de unde si numele de POSEIDON HIPPIOS. o intalneste pe DEMETRA care, pentru a scapa de el, se preface in iapa, dar Poseidon se transforma in cal, posedandu-o.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia in operele lui Homer si Hesiod

Poseidon este o alta zeitate importanta, care s-a impus pe baza importantei pe care a avut-o marea pentru greci. Poseidon este un zeu care era adorat de indo-europeni inainte de a ajunge ei la mare. cultul lui este asociat cu cel al calului, de unde si numele de POSEIDON HIPPIOS. o intalneste pe DEMETRA care, pentru a scapa de el, se preface in iapa, dar Poseidon se transforma in cal, posedandu-o.
- din legatura lor se naste o fiica si un cal, ARION.

- dincolo de elementele mitologice, prin aceste detalii putem observa decadenta moravurilor unei societati, care a proiectat aceste scaderi in sfera metafizicului.e. Hefaistos: Hefaistos este conceput de Hera "fara impreunare de dragoste, din manie si in pofida sotului". acesta este urat si infirm, deoarece avea ambele picioare strambe si contorsionate, pentru ca la nastere fusese aruncat in insula Lemnos, de catre Zeus, tatal sau, caci acesta ii tinuse parte mamei sale.
- dupa o alta versiune, el fusese aruncat de Hera, care s-a speriat de uratenia lui atunci cand l-a nascut.

- dus de doua nereide, THETIS si EURONYME, intr-o pestera din mijlocul oceanului, el invata acolo meseria de fierar si de mestesugar.
- apare aici tema copilului mutilat, care domina prin iscusinta lui.
- prin urmare, este vorba de un tip de initiere samanica, in care mutilatul devine o forta prin cunoasterea lui si nu prin fizicul lui.
- el faureste pentru zei bratari, celebrul scut al lui Ahile, fecioarele din aur care il ajutau la mers. de asemenea el o croieste din lut pe Pandora si ii da viata.

- lui i se datoreaza plasa invizibila cu care a prins-o pe Afrodita, cand aceasta il insela cu Ares, dupa care a invitat intregul Olimp pentru a rade de ei. modul in care a primit-o pe Afrodita in casatorie este de asemenea un siretlic: acesta o leaga in chip nevazut pe Hera de un jilt de aur, pe care i-l daruise si nu a dorit sa o dezlege, decat dupa ce i s-a dat de sotie pe Afrodita.

atelierele lui erau sub vulcanul Etna, de unde iesea un foc permanent.
- de fapt, sub Etna zacea SARPELE MONSTRU TIPHON, pe care Zeus il rapuse si aruncase un munte peste el. - respiratia sarpelui sunt vaporii care ies permanent din adancurile acestui munte.
- cand monstrul se misca, din munte ieseau flacari si lava.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.