Religia in epoca pietrei

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.68

nivel: Facultate

- pentru cercetatorul in domeniul religios este cert ca nu poate cauta forme initiale ale religiei plecand de la un moment dat in istorie, deoarece omul se naste cu aceasta inclinatie spre Dumnezeu, iar religia nu apare ca o curbura in istoria umanitatii.
- nici fulgerele, nici celelalte intemperii naturale nu au constituit punctul de plecare in aparitia religiei, ci aceasta s-a nascut oda[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia in epoca pietrei

- pentru cercetatorul in domeniul religios este cert ca nu poate cauta forme initiale ale religiei plecand de la un moment dat in istorie, deoarece omul se naste cu aceasta inclinatie spre Dumnezeu, iar religia nu apare ca o curbura in istoria umanitatii.
- nici fulgerele, nici celelalte intemperii naturale nu au constituit punctul de plecare in aparitia religiei, ci aceasta s-a nascut odata cu omul.

- documentele arheologice, din cele mai vechi timpuri, ne dovedesc faptul ca omul a avut religie, atunci cand a aparut in istorie, atunci cand i s-au descoperit urmele cele mai ancestrale.
- prin urmare, prezentarea religiei omului primitiv, din epoca paleoliticului, ne duce la concluzia ca permanent omul a fost marcat de fenomenul religios: "Teoria non-religiozitatii paleantropilor, spune Mircea Eliade, s-a impus in vremea evolutionismului, cand tocmai se descopereau analogiile cu primatele.

Dar este vorba despre o neintelegere, deoarece in acest caz ceea ce conteaza nu este structura anatomo-osteologica a paleantropilor (similara, desigur, cu cea a primatelor), ci operele lor; si acestea demonstreaza activitatea unei inteligente, care nu poate fi decat omeneasca".

- prin epoca pietrei intelegem perioada primara, in care omul nu a ajuns la descoperirea fierului, utilizand pentru procurarea hranei sau pentru aparare, doar unelte de lemn, de piatra sau de os.
- daca urmele vietii materiale pot fi cercetate, urmele vietii spirituale insa, necesita o mare atentie, deoarece nu pot fi descoperite elementele religioase, decat cu mare dificultate.

- resturile de oase, pozitionarea craniilor, sunt singurele dovezi ale credintei religioase a omului ancestral.
- cele mai vechi marturii despre existenta religioasa a omului ni le ofera descoperirile din China, langa Beijing, pe dealul numit Osul Dragonului, unde s-au descoperit fosile umane de peste 500.000 de ani.

- in Europa, astfel de descoperiri, care au in vedere riturile de inmormantare, dateaza de peste 200.000 de ani.
- pentru a putea analiza mai bine din punct de vedere religios aceasta perioada, o vom evalua separat, dupa cele trei mari subdiviziuni: paleolitic, mezolitic si neolitic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.