Religia

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

E. Kant - vorbeste de vointa sacra, vointa care dintr-un impuls al datoriei se supune fara sovaire legii morale; la fel se vorbeste despre caracterul sacru al datoriei, al legii, avandu-se de fapt in vedere necesitatea practica si caracterul ei de obligatie general valabila. Mircea Eliade, in lucrarea "Sacrul si profanul" aduce o perspectiva inedita asupra acestui concept. Sacrul este o categor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia

E. Kant - vorbeste de vointa sacra, vointa care dintr-un impuls al datoriei se supune fara sovaire legii morale; la fel se vorbeste despre caracterul sacru al datoriei, al legii, avandu-se de fapt in vedere necesitatea practica si caracterul ei de obligatie general valabila. Mircea Eliade, in lucrarea "Sacrul si profanul" aduce o perspectiva inedita asupra acestui concept. Sacrul este o categorie a religiozitatii opusa profanului. "Sacrul este o categorie specifica unei existente religioase de tip arhaic sau traditional, care releva o anumita modalitate ontologica intr-un spatiu si un timp, socotite esentialmente pure si sfinte, asa cum le releva credinta generalizata pentru inceputurile lumii".

Spre deosebire de Otto care pune accent pe irational, omul traind "experienta terifianta si irationala" ce se bazeaza pe "sentimentul temerii religioase" fata de fortele supranaturale, Eliade analizeaza sacrul avand in vedere Homo religuosus. Acesta crede intotdeauna ca exista o realitate absoluta, sacrul, care transcede lumea aceasta, dar care se manifesta in ea si, prin urmare, o sanctifica si o face reala. El crede ca lumea are o origine sacra si ca experienta umana isi actualizeaza toate potentialitatile in masura in care este religioasa, adica participa la realitate.

Profanul este opus sacrului. Omul modern s-ar caracteriza, dupa Eliade, ca fiinta ce se face pe sine insusi si nu reuseste sa se faca pe sine in intregime decat in masura in care se desacralizeaza si desacralizeaza lumea. Sacrul este obstacolul, prin excelenta, in fata libertatii sale. Omul nu va deveni el insusi decat in masura in care va fi demistificat radical (idibem p. 114). Omul modern este areligios, dar mai dispune inca de o intreaga mitologie camuflata si de numeroase ritualuri degradate.

Experienta religioasa are loc in timp si spatiu. Spatiul sacral se refera la primele forme ale sacralitatii lumii. Hierofaniile releva centre si puncte fixe ale spatiului sacralizat: locuri privilegiate, locuri sfinte, semne ale spatiului. Consacrarea unui loc se datoreaza credintei in "repetarea cosmogoniei". Timpul sacru este un timp mitic repetabil si recuperabil, dar etern in acelasi timp.

El este recuperabil in rituri si sarbatori cand se repeta ca in primele lui aparitii. Se regenereaza prin repetarea lui in formele originale, prin timpul festiv si structura festivitatilor, prin mituri ca metode exemplare ce releva istoria sacra a misterelor cosmice, ca si prin activitatea eroilor civilizatori. Sacrul si profanul, arata Eliade, "constituie doua modalitati de a fi in lume, doua situatii existentiale asumate de catre om de-a lungul istoriei".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.