Relieful terestru

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Interiorul Pamantului este format, in general, din trei unitati structurale distincte, dispuse concentric, fiecare avand grosimi si proprietati fizice diferite. Aceste unitati s-au conturat o data cu constituirea Pamantului ca planeta, sub efectul gravitatiei, care a actionat diferentiat asupra elementelor cu densitati diferite. Pornind de la centrul Pamantului spre suprafata (6370 km), aceste un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relieful terestru

Interiorul Pamantului este format, in general, din trei unitati structurale distincte, dispuse concentric, fiecare avand grosimi si proprietati fizice diferite. Aceste unitati s-au conturat o data cu constituirea Pamantului ca planeta, sub efectul gravitatiei, care a actionat diferentiat asupra elementelor cu densitati diferite. Pornind de la centrul Pamantului spre suprafata (6370 km), aceste unitati sunt:
Nucleul, care se afla in centrul planetei, are o raza de aproximativ 3500 km si este alcatuit in principal din fier, asociat cu mici cantitati din alte elemente (sulf si oxigen). In centrul nucleului, materia este solida, in timp ce la exteriorul acestuia se afla in stare topita.

Mantaua, care acopera nucleul si are o grosime de aproximativ 2900 km. Este alcatuita in principal din fier si magneziu, la care se adauga si alte elemente (siliciu si oxigen). Starea materiei din manta este solida, dar comportamentul ei este apropiat de cel al unui material, care curge la presiuni scazute (comportament fluid). Densitatea materiei in interiorul mantalei prezinta o valoare medie de 5g/cm3. Partea superioara a mantalei (cu viscozitate marita), cu o grosime de cca 400 km, este cunoscuta sub numele de astenosfera.

Aceasta prezinta o importanta deosebita deoarece gazduieste procese ce influenteaza, in mare masura, dinamica unitatii structurale situate deasupra - scoarta.Scoarta, reprezinta unitatea structurala cea mai subtire din alcatuirea Pamantului, fiind dispusa la suprafata planetei. Grosimea ei variaza, in medie, intre 8 si 40 km, valorile cele mai mari intalnindu-se pe continente (pana la 70-80 km), iar cele mai reduse, sub oceane (5-10 km). Este alcatuita in principal din oxigen, siliciu, aluminiu, magneziu, sodiu, potasiu, fier. Densitatea sa medie este de aproximativ 3g/cm3.

Cele trei unitati mentionate sunt separate de discontinuitati, care au fost puse in evidenta cu ajutorul undelor seismice (acestea isi schimba proprietatile la trecerea prin medii diferite, oferind, astfel, informatii despre mediile strabatute).
3. Relieful PamantuluiPrivit din spatiul cosmic, Pamantul etaleaza doua mari categorii de suprafete - uscatul si domeniul oceanic. Aceste categorii de suprafete sunt reprezentate prin continente si bazine oceanice - formele de relief cu cel mai inalt rang de pe Terra - nascute exclusiv ca urmare a actiunii agentilor externi asupra scoartei terestre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.