Relieful terestru

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Ceea ce nu poate scapa observatiei este marea diversitate a formelor reliefului, pornind de la tarmurile marilor si oceanelor, pana pe culmile celor mai inalti munti. Cauzele care conduc la aceasta mare varietate a reliefului sunt multiple, ale avandu-si originea atat in interiorul Pamantului, cat si la suprafata sa si in spatiul extraterestru. Exista doua categorii de agenti care actioneaza asupr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relieful terestru

Ceea ce nu poate scapa observatiei este marea diversitate a formelor reliefului, pornind de la tarmurile marilor si oceanelor, pana pe culmile celor mai inalti munti. Cauzele care conduc la aceasta mare varietate a reliefului sunt multiple, ale avandu-si originea atat in interiorul Pamantului, cat si la suprafata sa si in spatiul extraterestru. Exista doua categorii de agenti care actioneaza asupra suprafetei terestre si creeaza relieful:Agentii interni, care se manifesta in interiorul Pamantului si sunt sustinuti de sursele de energie care isi au originea in acest spatiu; Agentii externi, care actioneaza la suprafata Pamantului si sunt dependenti de sursele de la exteriorul planetei.

2. Alcatuirea interna a Pamantului
Interiorul Pamantului este format, in general, din trei unitati structurale distincte, dispuse concentric, fiecare avand grosimi si proprietati fizice diferite. Aceste unitati s-au conturat o data cu constituirea Pamantului ca planeta, sub efectul gravitatiei, care a actionat diferentiat asupra elementelor cu densitati diferite. Pornind de la centrul Pamantului spre suprafata (6370 km), aceste unitati sunt:

Nucleul, care se afla in centrul planetei, are o raza de aproximativ 3500 km si este alcatuit in principal din fier, asociat cu mici cantitati din alte elemente (sulf si oxigen). In centrul nucleului, materia este solida, in timp ce la exteriorul acestuia se afla in stare topita.Mantaua, care acopera nucleul si are o grosime de aproximativ 2900 km. Este alcatuita in principal din fier si magneziu, la care se adauga si alte elemente (siliciu si oxigen). Starea materiei din manta este solida, dar comportamentul ei este apropiat de cel al unui material, care curge la presiuni scazute (comportament fluid).

Densitatea materiei in interiorul mantalei prezinta o valoare medie de 5g/cm3. Partea superioara a mantalei (cu viscozitate marita), cu o grosime de cca 400 km, este cunoscuta sub numele de astenosfera. Aceasta prezinta o importanta deosebita deoarece gazduieste procese ce influenteaza, in mare masura, dinamica unitatii structurale situate deasupra - scoarta.

Scoarta, reprezinta unitatea structurala cea mai subtire din alcatuirea Pamantului, fiind dispusa la suprafata planetei. Grosimea ei variaza, in medie, intre 8 si 40 km, valorile cele mai mari intalnindu-se pe continente (pana la 70-80 km), iar cele mai reduse, sub oceane (5-10 km). Este alcatuita in principal din oxigen, siliciu, aluminiu, magneziu, sodiu, potasiu, fier. Densitatea sa medie este de aproximativ 3g/cm3.

Cele trei unitati mentionate sunt separate de discontinuitati, care au fost puse in evidenta cu ajutorul undelor seismice (acestea isi schimba proprietatile la trecerea prin medii diferite, oferind, astfel, informatii despre mediile strabatute).

3. Relieful Pamantului
Privit din spatiul cosmic, Pamantul etaleaza doua mari categorii de suprafete - uscatul si domeniul oceanic. Aceste categorii de suprafete sunt reprezentate prin continente si bazine oceanice - formele de relief cu cel mai inalt rang de pe Terra - nascute exclusiv ca urmare a actiunii agentilor externi asupra scoartei terestre. Desi ponderea suprafetei ocupate de uscat este de 29% in mod obisnuit se considera ca din domeniul uscatului fac parte si vecinatatile acestuia cu adancimi mici, de pana la 180-200 m.

Impreuna cu platformele continentale, domeniul continental ocupa cca 35% din suprafata Pamantului, restul de cca 65% revenind domeniului bazinelor oceanice. Pe formele de relief planetar se suprapun formele de ordinul II, reprezentate pe continente de masive muntoase, podisuri si dealuri, campii, in timp ce, in cadrul bazinelor oceanice, cuprind platformele continentale, abruptul continental, campiile abisale, dorsalele si fosele. Aceste forme se diferentiaza si prin particularitatile reliefului specific fiecareia dintre ele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.