Relieful glaciar

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Ghetarii sunt mase mari de gheata care se deplaseaza lent. Pe toate continentele exceptand Australia,se afla aproximativ 100.000 de ghetari.Ghetarii se formeaza frecvent, in timp, in vaile muntilor, unde caderile de zapada sunt abundente si frecvente. Zapada proaspata este batatorita si comprimata de presiunea exercitata de straturile succesive de zapada depuse, formand o masa solida, numita nev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relieful glaciar

Ghetarii sunt mase mari de gheata care se deplaseaza lent. Pe toate continentele exceptand Australia,se afla aproximativ 100.000 de ghetari.Ghetarii se formeaza frecvent, in timp, in vaile muntilor, unde caderile de zapada sunt abundente si frecvente. Zapada proaspata este batatorita si comprimata de presiunea exercitata de straturile succesive de zapada depuse, formand o masa solida, numita neve.

In timp ce zapada se acumuleaza deasupra neve-ului, aerul este eliminate din ea, apropiind particulele de gheata intre ele. Granulele se topesc si ingheata din nou, umpland toate golurile ramase, pana formeaza gheata din ghetar. Dupa ce adancimea ghetii atinge in jur de 30 m, gravitatia forteaza masa de gheata sa inceapa sa alunece lent in josul vaii.

MISCARE SI FORTA
Ghetarii avanseaza incet, de obicei cu o viteza cuprinsa intre un centimetru si un metru pe zi. La baza ghetarului, unde gheata vine in contact cu roca de baza, presiunile enorme genereaza caldura, care topeste gheata, formand un strat de apa rezultata prin topire. Aceasta ajuta ghetarul sa alunece pe roca. Ghetarii se deplaseaza cu o forta enorma si erodeaza terenul de dedesubt si din lateral.

Apa care ingheata din nou in roca de sub ghetar desprinde bucati de roca, acestea inghetand si fiind incorporate la baza ghetarului. Rocile razuiesc si macina terenul. Resturile de roca din ghetari se numesc in ansamblu morena si aceasta se poate forma in mijlocul, in fata sau in lateralul ghetarului. Pe masura ce ghetarul coboara la vale, ajunge intr-un loc unde temperature creste si nu mai este completat de caderile de zapada.

IN URMA GHETII
Peisajul care ramane dupa retragerea sau disparitia unui ghetar este adesea modificat. In zonele inalte, actiunea ghetarului formeaza adesea scobituri in forma de fotoliu, numite circuri glaciare, creste piramidale zimtate si dorsale abrupte intre doi ghetari, numite custuri. Vaile pe care au alunecat ghetarii (vai glaciare) sunt erodate si au forma de U.

In multe situatii, valea este erodata atat de adanc incat gurile vailor mai mici, laterale, raman cu mult deasupra noului fund al vaii. Acestea se numesc depresiuni nivale, iar apa poate fi vazuta cazand in cascade din ele in valea principala. In zonele dpresionare, o mare parte din enorma masa a morenei transportate de ghetar este depoziutata sub forma de resturi glaciare. Aceasta consta din bolovani, grohotis, nisip si argila si a schimbat enorm suprafata Pamantului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.