Relieful fluvial

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Cea mai generala definitie a unei albii poate fi urmatoarea: o concavitate alungita in suprafata terenului asigurand curgerea naturala cu suprafata libera a apei provenita din ploi, topirea zapezii si ghetii sau din drenaj subteran. Albia unui rau se autoformeaza, morfologia ei rezultand din antrenarea, transportul si depunerea sedimentelor erodate. Indiferent de conditiile de mediu, anumite trasa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relieful fluvial

Cea mai generala definitie a unei albii poate fi urmatoarea: o concavitate alungita in suprafata terenului asigurand curgerea naturala cu suprafata libera a apei provenita din ploi, topirea zapezii si ghetii sau din drenaj subteran. Albia unui rau se autoformeaza, morfologia ei rezultand din antrenarea, transportul si depunerea sedimentelor erodate. Indiferent de conditiile de mediu, anumite trasaturi morfologice raman stabile, chiar daca albia nu este un fenomen static.

Aceasta arata, inainte de toate, posibilitatile albiilor de a se ajusta la conditiile de mediu, la variatia factorilor de control. Initierea formarii albiilor este un proces foarte complicat. Se considera insa ca momentul se situeaza la trecerea de la scurgerea lamelara pe versanti la curgerea turbulenta, concentrata, moment care, dupa o serie de specialisti se situeaza la numere Reynolds de 1500 - 6000 si depinde de panta versantului, de intensitatea curgerii s.a. Dupa acest moment al initierii, pe toata lungimea sa albia este guvernata de aceleasi legi.

In ce priveste tipologia meandrelor se fac diferentieri in raport cu: morfologia generala a vailor si fundului vailor, cu conditiile litologice, cu modul sau stadiul de evolutie; cu succesiunea in spatiu.
In raport cu morfologia de ansamblu a vailor si fundului vailor se disting: meandre de rau si meandre de vale, considerate a fi cele ale albiei majore, avand un traseu mai mult sau mai putin sinuos.
In raport cu modul de evolutie meandrarea si deci meandrele, pot fi: libere, limitate si fortate.

Meandrarea libera este caracteristica albiilor aluviale in cursurile inferioare, dar mai ales albiilor marilor rauri, care parcurg toate fazele de evolutie, de la initierea meandrarii pana la autocaptare, trecandu-se prin faza meanderelor prezente de tip gat de lebada.
Meandrarea limitata este asemanatoare precedentei dar din cauza latimii reduse a vaii procesul nu se poate dezvolta in toata amploareaa. Limitarea poate fi de la neregularitatile unui mal, la o distorsiune aproape integrala a unei bucle, dar poate fi si din cauza faptului ca lungimea medie a meandrului liber este mai mica decat amplitudinea acestuia; este cazul albiilor subadaptate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.