Relieful creat de agentii externi

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Aceasta poate fi divizata in meteorizatie (dezagregare, alterare, dizolvare), eroziune (eroziunea este procesul de baza exercitat de catre agentii externi si poarta denumiri diferite in functie de acestia: eroziune normala - a apelor curgatoare; abraziune - eroziunea apei marine si lacustre; exaratie - eroziunea glaciara; coraziune - eroziunea vantului etc.), transport (care se realizeaza in doua [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relieful creat de agentii externi

Aceasta poate fi divizata in meteorizatie (dezagregare, alterare, dizolvare), eroziune (eroziunea este procesul de baza exercitat de catre agentii externi si poarta denumiri diferite in functie de acestia: eroziune normala - a apelor curgatoare; abraziune - eroziunea apei marine si lacustre; exaratie - eroziunea glaciara; coraziune - eroziunea vantului etc.), transport (care se realizeaza in doua moduri: gravitational - prabusiri, rostogoliri, alunecari si prin intermediul unui agent -

apa de ploaie, apele curgatoare permanente, ghetarii, zapada, vantul, apa marii prin valuri curenti si maree) si acumulare (care nu este in fapt o actiune, ci incetarea unei actiuni, insa poate fi considerata un proces morfogenetic deoarece construieste forme de relief; acumularile se clasifica dupa agentul care le-a depus: aluviuni - rauri, morene - ghetari, depuneri eoliene, depuneri torentiale-proluvii, sedimente marine si lacustre, acumulari gravitationale, depuneri de precipitare).

Toate aceste procese ce compun denudarea nu actioneaza delimitat ci imbinat. In cele mai multe cazuri este greu de precizat cat tine procesul pregatirilor si unde incepe eroziunea. Forme de relief propriu-zise creeaza numai eroziunea (prin sculptarea acestora) si acumularea (prin construirea lor). De aici si cele doua mari categorii de forme generate de procesele exogene: forme de eroziune si forme de acumulare.

Agentii principali sunt acele forte care, prin intermediul unui mediu lichid, gazos sau solid, ataca suprafata scoartei si creeaza relief. Ei executa, in mare, trei feluri de procese complexe: eroziune, transport si acumulare. Acesti agenti sunt: apa de ploaie, raurile, apa marii, ghetarii si zapada, aerul (vantul), organismele, omul, gravitatia (agent fara mediu).

Actiunea proceselor externe, de creare a reliefurilor, se desfasoara in spatiu si timp. Asocierea spatiala a proceselor, sub aspectul intensitatii lor, este dictata de clima, de etajele de relief, de unitatile structurale si litologice. La randul lor, agentii morfogenetici au si ei legile lor, proprii, dupa care isi desfasoara actiunea de modelare si din care rezulta forme de relief de asemenea proprii; actiunea lor sufera insa modificari, de intensitate, uneori chiar calitative, tot in functie de clima, de etajele topografice, de roca si structura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.