Releul

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.62

nivel: Liceu

Releul este un dispozitiv electromecanic care transformă un semnal electric оntr-o mișcare mecanică. El este alcătuit dintr-o bobină din conductori izolați оnfășurați pe un nucleu metalic și o armătură metalică cu unul sau mai multe contacte.

Оn momentul оn care o tensiune de alimentare este aplicată la bornele unei bobină, curentul circulă și va fi produs u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Releul

Releul este un dispozitiv electromecanic care transformă un semnal electric оntr-o mișcare mecanică. El este alcătuit dintr-o bobină din conductori izolați оnfășurați pe un nucleu metalic și o armătură metalică cu unul sau mai multe contacte.

Оn momentul оn care o tensiune de alimentare este aplicată la bornele unei bobină, curentul circulă și va fi produs un cвmp magnetic care mișcă armătura pentru a оnchide un set de contacte și/sau pentru a deschide un alt set.

Cвnd alimentarea este dezactivată din releu, cade fluxul magnetic din bobină și se produce o tensiune оnaltă оn direcția opusă. Această tensiune poate strica tranzistorul de comandă și de aceea este conectată o diodă cu polarizare inversă de-a lungul bobinei pentru a scurtcircuita vвrfurile de tensiune оn momentul оn care apar.

Conectarea unui releu la microcontroler prin intermediul unui tranzistor

Multe microcontrolere nu pot comanda un releu direct și de aceea un tranzistor de comandă este necesar. Un HIGH pe baza tranzistorului activează tranzistorul și acesta la rвndul lui activează releul. Releul poate fi conectat la orice dispozitiv electric prin intermediul contactelor.

Rezistența de 10K din baza tranzistorului limitează curentul dinspre microcontroler la o valoare solicitată de tranzistor. Rezistența de 10K dinspre bază și bara negativă previne ca tensiunile de zgomot aplicate оn baza tranzistorului să activeze releul. De aceea numai un semnal clar de la microcontroler va activa releul.

Connecting the optocoupler and relay to a microcontroller

Un releu poate fi de altfel activat prin intermediul unui optocuplor care оn acelși timp amplifică curentul provenit de la ieșirea microcontrolerului și oferă un grad оnalt de izolare. Optocuploarele HIGH CURRENT deobicei conțin un tranzistor cu o ieșire „Darlington” pentru a oferi curent mare de ieșire.

Conectarea prin intermediul unui optocuplor este recomandată оn mod special pentru aplicațiile microcontroler unde motoarele sunt activate și zgomotulele de comutație provenite de la motor pot ajunge оn microcontroler prin intermediul liniilor de alimentare. Optocuplorul comandă un releu iar releul activează motorul. Figura de mai jos arată programul necesar pentru activarea releului și include cвteva din macrourile deja discutate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.