Relativismul moral si consecintele sale in plan politic

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

In literatura contemporana termenul de morala apare din ce in ce mai putin, acesta fiind inlocuit cu cel de etica. Insa cele doua elemente comporta diferente terminologice si de definitie specifice. Pentru ca, daca etica face referire la universul semnificatiilor, al sensurilor sau al comportamentului uman, morala in schimb se raporteaza la un ansamblu de judecati ce privesc notiuni precum bine si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relativismul moral si consecintele sale in plan politic

In literatura contemporana termenul de morala apare din ce in ce mai putin, acesta fiind inlocuit cu cel de etica. Insa cele doua elemente comporta diferente terminologice si de definitie specifice. Pentru ca, daca etica face referire la universul semnificatiilor, al sensurilor sau al comportamentului uman, morala in schimb se raporteaza la un ansamblu de judecati ce privesc notiuni precum bine si rau, destinate sa determine un anumit tipar comportamental. Asadar, cele doua notiuni nu pot fi puse sub acelasi raport terminologic. Etica ne invata sa ne asumam libertatea de a aprecia coerenta acestui univers normativ desemnat de morala in functie de valorile noastre.

Deci, putem spune ca morala este o punere in practica a eticii, intr-un context particular, social, politic si istoric.
Legile moralei nu sunt unele fixe, pentru ca ceea ce a fost valabil ieri nu mai este valabil maine. Morala evolueaza o data cu schimbarile produse in societate, iar ea se aplica diferit, in functie de varsta, clasa sociala, cultura sau civilizatie. Morala este, adesea, un subiect de conflict si ne obliga la un dialog permanent, ca sa ne punem in acord trasaturile etice, care sunt adesea diferite.

Fiind un loc de afront continuu, morala este astfel un factor de progres uman. Ea ne invata sa coexistam, sa ne respectam, sa traim in armonie. Acestea se pot realiza pe baza unei etici ce are ca pivot, ca axa, valorile noastre.
Deci, cum ar putea fi definita morala?. Dar etica?. Ele sunt ceea ce nu se poate fonda pe stiinta, nici pe ratiune. Pentru ca etica si morala sa existe, trebuie sa existe elanul interior, emotia, pasiunea, dragostea de adevar, care ne pot face pe noi, oamenii, sa iesim din noi insine, deasupra egoismului, sa ajungem acolo unde domnesc altruismul si dragostea.

Abordarea problemei normelor morale la nivelul contemporan al evolutiei sociale reclama luarea in consideratie a catorva enunturi si anume:
a) Natura moralei. Morala este un prim factor de echilibru in raporturile dintre oameni. Ea tinde sa inlature "legea junglei", legea suprematiei celui mai tare, in prima instanta a celui mai tare din punct de vedere fizic. Oamenii sunt inegali asa cum i-a lasat natura. In lumea animala a supravietui este cel mai important lucru. Cei slabi pierd. Morala umana s-a rasculat impotriva legii celui mai tare.

In mod ideal morala proclama dreptul la existenta al fiecarui individ iar norma juridica a preluat acest principiu. In mod special morala ii apara pe cei mai putin favorizati, pe cei mai vulnerabili in fata fortei. Morala apeleaza nu numai la ratiune dar si la sensibilitatea umana, la resorturile de solidaritate cu cei aflati in suferinta si dificultate.
b) Normele morale. Indeplinirea functiilor morale de reglementare a raporturilor dintre indivizi, dintre indivizi si comunitate pentru a se realiza echilibrul dintre aceste entitati pe baza indatoririlor si drepturilor egale presupune norme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.