Relatiile publice si publicitatea firmei - Intel si Pepsi

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.96

nivel: Facultate

Multe dintre toate aceste povestiri au caracterizat compania intel ca arogantă sau nepăsătoare sau amândouă. Un analist a caracterizast situația astfel:

“Intel a ratat ocazia de a lua o pozitie decisivă în timpul perioadei critice de 2 săptămâni, timp în care a primit plângeri de la clienți și IBM a lansat anunțul conform căruia va opri fabricarea” dar, în loc [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile publice si publicitatea firmei - Intel si Pepsi

Multe dintre toate aceste povestiri au caracterizat compania intel ca arogantă sau nepăsătoare sau amândouă. Un analist a caracterizast situația astfel:

“Intel a ratat ocazia de a lua o pozitie decisivă în timpul perioadei critice de 2 săptămâni, timp în care a primit plângeri de la clienți și IBM a lansat anunțul conform căruia va opri fabricarea” dar, în loc de acțiuni decisive Intel a argumentat timp de săptămâni întregi că eroarea nu va afecta vasta majoritate a utilizatorilor, așa că firma n-a făcut nimic.

În cel din urmă presiunea publică și cererile utilizatorilor i-au forțat pe cei de la Intel să să-și schimbe poziția. Consumatorii erau furioși de politica inițială a Intel de a refuza să înlocuiască cipurile Pentium decât dacă Intel considera că este necesar. În cele din urmă, la începutul lui 1995 Intel a decis să ofere gratuit înlocuirea oricărui cip pe care consumatorul îl credea defect.

Un comunicat de presă eliberat pe Internet anunța înlocuirea anunța înlocuirea programului. Andy Groove, anuntand programul de inlocuire in valoare de 475 milioane dolari ,a recunoscut public că problemele cu procesorul Pentium au fost o lecție pentru Intel.

Intr-adevăr, Intel a învățat că acțiunea relațiilor publice poate oferi o comunicare pozitivă, care menține bunăvoința și buna imagine a firmei, dezvoltată deja prin alte miijloace de comunicare.

După cum ați văzut, problemele de relații publice și publicitate ale corporației Intel țineau de auto-rezolvare.Dar, în multe cazuri, firmele se confruntă cu crize de relații publice care nu țin de controlul lor propriu. În 1993, firma Pepsi a trecut printr-un astfel de coșmar. Din toate colțurile S.U.A. veneau plângeri care spuneau că în cutiile cu Pepsi de diverse tipuri se aflau acce de seingă sau seringi. Alte plângeri susțineau că în cutiile de Pepsi se aflau resturi metalice sau șuruburi.

Spre deossebire de Intel, firma Pepsi a organizat o echipă de manageri pentru a rezolva criza. Echipa a luat imediat în considerare retragerea urgentă a produselor Pepsi, fără a acorda importanță costului. Oficiul de Protecție a Consumatorului i-a înștiințat pe cei de la Pepsi că așa ceva nu era necesar de vreme ce nimeni nu fusese rănit și nu exista nici un risc de imbolnăvire.Echipa Pepsi era însă convinsă că nu era cazul să îngăduie vreo întârziere în aceste planuri. O cutie de Pepsi este umplută cu Cola și apoi sigilată în nouă zecimi de secundă- ceea ce face imposibil pentru oricine să pună ceva în cutie în timpul producției.

Președintele Pepsi a apărut la televiziunea națională pentru a explica situația și pentru a-și appăra compania și produsele acesteia. Compania a beneficiat de ajutorul influent al Oficiului pentru Protecția Consumatorului .

Reprezentantul comisiei O.P.C., David Kessler, a declarat în public că multe din plângeri nu au putut fi verificate. O cameră video în Aurora, Colorado, a surprins o femeie în timp ce încerca să introducă o seringă într-o cutie de Pepsi. Compania a fost dezvinovățită de presă, dar această uriașă problemă de relații publice a determinat firma să se lupte pentru stabilitatea și credibilitatea la nivel global.

Ceea ce s-a întâmplat cu Intel și Pepsi scoate în evidență motivul pentru care relațiile publice sunt o formă de comunicare atât de dificil de manevrat . În multe cazuri , departamentul de PR al unei firme este chemat în acțiune pentru a preveni dezastrele din domeniu, așa cum a făcut Pepsi.

Atât Intel, cât și Pepsi au fost nevoite să adopte o atitudine reactivă, așa cum trebuie să fie atitudinea unei firme față de relațiile cu publicul. Astfel, o firmă poate fi pregătită pentru relațiile cu publicul prin noi materiale publicitare care vor duce la construirea unei imagini publice favorabile și la o campanie publicitară de succes.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.