Relatiile publice si activitatile conexe

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.77

nivel: Facultate

Asemenea confuzii sunt cauzate de: a) noutatea acestui domeniu de activitate, in care diferitele practici nu s-au conturat suficient si b) dificultatile semantice create de utilizarea respectivilor termeni in contexte si cu acceptii inca foarte diferite. Bibliografia de specialitate ofera si ea numeroase exemple de variatii, de la un autor la altul sau de la o traditie culturala la alta, ale inter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile publice si activitatile conexe

Asemenea confuzii sunt cauzate de: a) noutatea acestui domeniu de activitate, in care diferitele practici nu s-au conturat suficient si b) dificultatile semantice create de utilizarea respectivilor termeni in contexte si cu acceptii inca foarte diferite. Bibliografia de specialitate ofera si ea numeroase exemple de variatii, de la un autor la altul sau de la o traditie culturala la alta, ale interpretarilor sau chiar ale vocabularului conceptual (vezi deosebirile de termeni si de sensuri dintre variantele engleze, franceze sau germane ale aceleiasi "realitati" din sfera relatiilor publice).

In plus, adoptarea de catre limba romana, in momente istorice diferite, a unor cuvinte diferite pentru a denumi aceeasi realitate creeaza dileme suplimentare: sa ne gandim numai la dublete ca reclama -publicitate, relatii publice -relatii cu publicul, relatii publice -protocol, publicitate - promotiune.
Tinand seama de acesti factori, nu putem trece la o abordare detaliata a practicilor profesionale fara a clarifica mai intai conceptele fundamenAZtale ale domeniului si acceptiile lor de baza.

1. Publicitatea
In limbajul de specialitate, publicitatea (publicity) este prezentata ca "acea informatie plasata de o sursa exterioara in presa si pe care presa o preia pentru ca are valoare de informare" (S.M. Cutlip et alii, 1994, p. 8). Alti autori adauga la aceste caracteristici si faptul ca informatia este plasata "cu scopul atragerii publicului" (D.L. Wilcox etalii, 1992, p. 13) sau cu intentia obtinerii unei atitudini favorabile a mass-media (S.W. Dunn, 1986, p. 6). in sfera publicitatii intra comuAZnicatele de presa, fotografiile, reportajele video, dosarele de presa etc., trimise de diverse birouri de presa ori departamente de relatii publice catre institutiile mass-media. Redactia ce primeste aceste materiale decide daca informatiile primite sunt interesante (daca au calitatea de stiri) si stabileste forma in care acestea vor fi prezentate (scurteaza, amplifica, schimba ordinea informatiilor, redacteaza titluri sau subtitluri etc.).

Cel care trimite informatia catre presa nu mai are control asupra ei, nu poate impune publicarea ori mentionarea obligatorie a sursei ce a distribuit datele respective; in schimb, el nu are nici un fel de obliAZgatii financiare fata de institutiile de presa ce au preluat si au difuzat mesajul sau.Formele jurnalistice preferate de publicitate sunt reportajele economice bazate pe statisticile trimise de o anumita firma, reportajele despre o descoperire stiintifica intemeiate pe comunicatul de presa realizat de o anumita institutie de profil, emisiunea de televiziune consacrata inaugurarii unei constructii, lansarii unei carti, vernisajului unei expozitii etc.

In mod frecvent, birourile de presa ale diferitelor institutii organizeaza evenimente precum ceremonii sociale, reuniuni stiintifice, investiri solemne, spectacole, proteste oficiale, comemorari etc., totul in vederea atragerii atentiei presei si pentru a crea conditiile favorabile plasarii mesajelor in forma (si cu credibilitatea) stirilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.