Relatiile intre Statele Unite si Europa

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.53

nivel: Facultate

Impactul dezbaterii publice (atat a celei din zona academica si think-tank-uri cat si a formatorilor de opinie din mass media si, in egala masura, a organizatiilor non-guvernamentale si a miscarilor populare) asupra mecanismelor decizionale in politica externa si de securitate a statelor democratice nu necesita demonstratii suplimentare. Considerarea temeinica a semnalelor de alarma care anunta o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile intre Statele Unite si Europa

Impactul dezbaterii publice (atat a celei din zona academica si think-tank-uri cat si a formatorilor de opinie din mass media si, in egala masura, a organizatiilor non-guvernamentale si a miscarilor populare) asupra mecanismelor decizionale in politica externa si de securitate a statelor democratice nu necesita demonstratii suplimentare. Considerarea temeinica a semnalelor de alarma care anunta o ruptura iminenta intre Statele Unite si Europa este, astfel, necesara.

5. Solidaritatea transatlantica in cadrul coalitiei globale antiteroriste nu a fost contestata pentru mai bine de trei luni dupa 9/11. Succesul rapid din Afghanistan a reafirmat preeminenta Statelor Unite ca singura superputere mondiala, a inlaturat regimul taliban si a dat o lovitura extrem de puternica retelei Al Queda. Perioada a fost dominata de declararea aprecierii europeane pentru leadership-ul american si aprecierea Administratiei de la Washington pentru rolul european in formarea rapida a coalitiei antiteroriste.

Singura nemultumire majora a guvernelor europene a fost faptul ca Pentagonul nu a acceptat decat partial ofertele militare facute pentru participarea in coalitie. Tensiunile existente la momentul respectiv erau cantonate mai mult la nivel intra-european, guvernele fiind inscrise intr-un "concurs de frumusete" pentru a avea o participare cat mai consistenta pe frontul antiterorist. Tensiunile acumulate treptat in prima faza a luptei antiteroriste au devenit evidente prin multiplicarea reactiilor critice europene la discursul presedintelui Bush privind starea natiunii din ianuarie 2002.

In esenta, orientarea politicii externe americane asupra statelor problema cuprinse in "Axa raului": Irak, Iran si Coreea de Nord a intampinat o opozitie din ce in ce mai manifesta din partea aliatilor europeni. Criticii au apreciat ca problematica regimurilor dictatoriale si a proliferarii armelor de distrugere in masa trebuie tratata diferentiat de actiunile legitime impotriva retelelor teroriste. Un aspect central al disputei perpetuate pana la momentul redactarii acestui studiu a fost solicitarea formularii unor strategii diferite de raspuns pentru cele doua probleme considerate a fi distincte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.