Relatiile externe ale Romaniei pana la Primul Razboi Mondial

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Relatiile externe ale Romaniei dupa obtinerea independentei de stat.Prin tratatele de pace de la San Stefano si Berlin, din anul 1878, a fost recunoscuta independenta de stat a Romaniei.Imediat dupa semnarea tratatului de pace de la Berlin, Austro-Ungaria, Rusia si Turcia au recunoscut independenta Romaniei, iar Italia, in 1879. Germania si alte tari a conditionat recunoasterea independentei Roman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile externe ale Romaniei pana la Primul Razboi Mondial

Relatiile externe ale Romaniei dupa obtinerea independentei de stat.Prin tratatele de pace de la San Stefano si Berlin, din anul 1878, a fost recunoscuta independenta de stat a Romaniei.Imediat dupa semnarea tratatului de pace de la Berlin, Austro-Ungaria, Rusia si Turcia au recunoscut independenta Romaniei, iar Italia, in 1879. Germania si alte tari a conditionat recunoasterea independentei Romaniei de modificarea articolului 7 din Constitutie cu privire la acordarea cetateniei romane celor de alta religie decat cea crestina si de rascumpararea de catre statul nostru a actiunilor concernului falimentar Strousberg. In aceste conditii, independenta Romaniei a fost recunoscuta si de Germania, Franta si Anglia, in anul 1880.

Dupa recunoasterea independentei, Romania a putut sa stabileasca relatii diplomatice cu alte state bazate pe suveranitate si egalitate.Tara noastra a deschis primele reprezentante diplomatice, care se numeau legatii, in alte capitale sau a ridicat la nivel de legatie fostele agentii diplomatice care functionau in tarile respective. Astfel, au inceput sa functioneze legatii la Constantinopol (1878), Viena (1878), Belgrad (1879), Paris (1880) etc.

Prin urmare Romania a putut sa promoveze mult mai eficient actiuni de politica externa in conformitate cu interesele sale politice si economice. De exemplu, pentru a-si proteja economia de concurenta marfurilor din Austro-Ungaria, Romania a dorit sa negocieze, in 1886, o noua conventie comerciala cu acest stat, ceea ce a determinat un adevarat razboi vamal intre cele doua tari.

In politica externa de la sfarsitul secolului al XIX-lea si de la inceputul secolului al XX-lea, Romania trebuia sa tina cont de raporturile dintre marile puteri. Teama de Rusia, care rapise Romaniei sudul Basarabiei, in 1878, a determinat apropierea tarii noastre de Germania si de Austro-Ungaria. La randul lor, aceste mari puteri considerau Romania un avanpost in politica lor de consolidare a pozitiilor in sud-estul Europei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.