Relatiile dintre doua personaje dintr-un text narativ - La hanul lui Manjoala

5x puncte

categorie: Religie

nota: 8.27

nivel: Liceu

” Protagoniștii” acestei lumi cu două fețe contradictorii sunt tânărul Fănică, plecat în aventura logodnei cu fata ”pocovnicului” Iordache, și Marghioala, stăpâna hanului aflat în drumul eroului. Acțiunea se constituie prin îmbinarea armonioasă a celor două planuri: real si fabulos. Totodată, ea se desfășoară și în două planuri temporale: unul obiectiv care înscrie evenimen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile dintre doua personaje dintr-un text narativ - La hanul lui Manjoala

” Protagoniștii” acestei lumi cu două fețe contradictorii sunt tânărul Fănică, plecat în aventura logodnei cu fata ”pocovnicului” Iordache, și Marghioala, stăpâna hanului aflat în drumul eroului. Acțiunea se constituie prin îmbinarea armonioasă a celor două planuri: real si fabulos. Totodată, ea se desfășoară și în două planuri temporale: unul obiectiv care înscrie evenimentele narate în prezentul realității și unul subiectiv, al fabulosului mitic care tulbură subconștientul uman.

Planul subiectiv este determinat de fascinația pe care o exercită Marghioala asupra lui Fănică, de farmecele ei sau de farmecul femeii mature și frumoase, cât și de evenimentele inexplicabile prin care trece, cum ar fi episodul rătăcirii după plecarea de la han.Narațiunea se desfășoară la persoana I. Personajul-narator e subiectiv, nuvela începe cu monologul acestuia, se folosește stilulindirect-liber.

În situația inițială, personajul-narator se îndreaptă către Popeștii-de-sus, la “pocovnicul’ Iordache, unde urma să aibă loc logodna lui cu fata "a mai mare" a acestuia. Călărețul intenționează să se oprească la hanul lui Mânjoală.Acesta își amintește că bărbatul murise în urmă cu vreo cinci ani, lăsînd afacerile pline de datorii. Nevastă-sa, Mânjoloaia, o femeie zdravană, a plătit obligațiile, a reparat hanul și se zvonește că "trebuie să aibă și parale bune".Lumea o bănuia de farmece sau că a găsit vreo comoara astfel încât a reușit să scape de datorii și să pună afacerea pe roate.

Secvența în care tînărul ajunge la han și este întâmpinat de cocoana Marghioala constituie intriga. Ea îl ademenește pe călător, îl primește ca pe un client de omenie: “Bine ai venit coane Fănică”, fiind singura dată cînd se specifică numele personajului. Tânărul se lasă cucerit încetul cu încetul, conform unui ritual tainic, numai de Marghioala știut.

Pe hangiță o cunoștea de când era copil și mergea cu tatăl său la târg. Știa că era o femeie “voinică, frumoasă și ochioasă” dar parcă niciodată nu-i plăcuse așa mult ca acum.Personajul își face un portret succint prin autocaracterizare ironică :“ curățel și obraznic, mai mult obraznic decât curățel“ și pentru a demonstra această însușire, o ciupește pe hangiță de braț și îi spune ce ochi frumoși are. Parcă este determinat să facă acest lucru de către forțele necuratului, spunând că : “ m-a împins dracul s-o ciupesc “. Spre mirarea sa , cocoana Marghioala știa că el se ducea la polcovnicul Iordache pentru a se logodi cu fata lui cea mare și-l mustra pentru obrăznicie, amenințându-l cu viitorul socru, prevenindu-l: "- la nu mă-ncânta".

Tânărul este cucerit de odaia albă și cochetă în care e “cald ca sub o aripă de cloșcă” și miroase a mere si gutui. În întuneric începe s-o mângâie și s-o sărute pe Marghioala - "Eu, obraznic, o iau bine-n brațe și-ncep s-o pup... Cocoana mai nu vrea, mai se lasă" . Apar câteva detalii care sugerează imaginea unei hangițe cu puteri vrăjitore?ti, dar care se păstrează în limitele verosimilității realiste: răcnetul cotoiului, zburdălnicia nebună a căpriței negre, absența icoanelor de pe pereți.

Tânărul pare vrăjit prin farmecele pe care le făcuse cocoana Marghioala căciulii sale, înainte de a pleca noaptea la drum. Cu ea pe cap, simte că îl strânge sufocant, iar când o dă jos drumețul începe să gândească logic, dându-și seama că nu trebuia să plece de la han pe viscol. În cele din urmă, din cauza influenței nefaste rătăcește drumul, învîrtindu-se în loc. Tânărul rămâne la han fermecat de nurii Marghioalei și, după ce viitorul socru îl scoate de acolo cu sila, el se întoarce vrăjit înapoi încă de trei ori, înainte să-l lege si să-l duca la un schit ca să-l scape de farmece prin prin rugăciuni, metanii si molitve, după cum arată credința străveche, că forțele diavolului nu pot fi biruite decât prin pocăință și prin forța divină.

În epilogul nuvelei, Fănică, așezat la casa lui, stă de vorbă ”într-o seară de iarnă” cu socrul său despre coana Marghioala care sfârșește îngropata sub jăratic, în urma unui incendiu de la han, așa cum sfârșesc vrăjitoarele, condamnate să ardă în focul iadului pentru farmecele și îndeletnicirile lor diavolești. Iordache este convins că atrac?ia pe care o exercită hangița asupra tinerilor (și el trecuse printr-o întâmplare asemănătoare) se datora farmecelor ei de vrăjitoare, dar eroul este sceptic. Replica acestuia din urmă, ”Ei, aș! am zis eu” ascunde o ironie care este, fără îndoială, și a scriitorului.

Fănică nu este protagonistul unei aventuri într-un spațiu ocult, al unor for?e pe care mintea omului nu le poate înțelege, dar cu care sensibilitatea lui comunică. Nu este un Dionis eminescian, ci un tânăr ”curățel și obraznic”, atras de farmecele lumești ale Marghioalei într-o experiență necesară, care-l maturizează, poate, pregătindu-l pentru căsătorie sau care îi dezvăluie, poate, că oricât de banal lini?titoare este viața unui ins numit Fănică, o zonă de umbră persistă totuși și din ea se nasc poveștile relatate cu predilecție în serile de iarnă, în preajma focului din vatră.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.