Relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial - dintr-un roman de Marin Preda

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.94

nivel: Liceu

Relația afectivă dintre cei doi este șubrezită de lipsa acută de comunicare. Moromete are impresia că cei din jur îl înțeleg și că gesturile sale nu necesită nicio justificare, nicio explicație față de aceștia. Este un tată autoritar, care nu acceptă să fie contrazis în vreun fel. Moromete își iubește însă copiii. Ironia față de fiii săi se prezintă sub forma unor observații cu scop corectiv și nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial - dintr-un roman de Marin Preda

Relația afectivă dintre cei doi este șubrezită de lipsa acută de comunicare. Moromete are impresia că cei din jur îl înțeleg și că gesturile sale nu necesită nicio justificare, nicio explicație față de aceștia. Este un tată autoritar, care nu acceptă să fie contrazis în vreun fel. Moromete își iubește însă copiii. Ironia față de fiii săi se prezintă sub forma unor observații cu scop corectiv și nu izvorăște din dispreț sau răutate.

De exemplu, lui Niculae, care întârzia să vină la masă, îi spune la un moment dat: „Te duseși în grădină să te odihnești, că până acum stătuși!” Totuși, când vine vorba de manifestarea afecțiunii, acesta își cenzurează orice gest. La serbarea de sfârșit de an școlar, la care Niculae ia premiul I, Moromete vine pregătit sa audă că fiul său rămăsese repetent. Scena denotă atât lipsa de interes a tatălui pentru preocupările fiului său, pentru viața acestuia din afara gospodăriei, cât și lipsa de încredere în capacitățile intelectuale ale băiatului. Stinghereala copilului, criza de friguri care îl cuprinde în timp ce încerca să recite o poezie îl impresionează pe Moromete, dar gesturile sale de mângâiere sunt schițate cu multă stângăcie. Dorința sa de a-și menține poziția de autoritate în familie printr-un comportament dur, uneori chiar aspru, a dus tocmai la slăbirea relațiilor dintre membrii acesteia, dovadă fiind și fuga de acasă a fiilor celor mari cu oile și caii la București.

În volumul al doilea, ce prezintă o perioadă de un sfert de veac, conflictul dintre Moromete și Niculae trece în prim-plan, pentru că tatăl și fiul reprezintă mentalități diferite: În Moromeții, interesantă e problema lui Niculae, căci conflictul dintre el și Moromete simbolizează conflictul dintre două concepții despre țăran. Tocmai din această cauză, ei devin reflectori: motivațiile lor lăuntrice interesează nu numai ca expresie a adaptării sau dezadaptării spontane de o lume, ci și ca filosofie de existență. ( Nicolae Manolescu )

Moromete își va concentra toată energia pentru a-i aduce acasă pe fiii săi cei mari și îl va retrage pe Niculae de la școală pe motiv că nu îi aduce „niciun beneficiu”. Atunci se va produce o ruptură între tată și fiu. Își va pierde nu doar autoritatea parentală, ci și pe cea în sat, fapt care îl face să scadă și mai mult în ochii lui Niculae, care remarcă: „îl vezi cum îi ia altul vorba din gură, fără niciun respect și el lasă fruntea în jos și nu zice nimic”.

Acum un antimoromețian ca filosofie a existenței, Niculae Moromete va ajunge activist de partid, adeptul unei „noi religii a binelui și a răului”. Disensiunile între tată și fiu capătă acum sensul unor maniere diferite de a concepe existența; Ilie Moromete reprezintă concepția tradițională față de pamânt și de familie, în timp ce Niculae, „apostol al marilor transformări”, este exponentul unei noi viziuni asupra satului, cea a socalismului.

Apărându-și principiile modului său de viață, Moromete polemizează cu „noua religie” a lui Niculae, nezdruncinat în convingerile sale: „Că vii tu și-mi spui că noi suntem ultimii țărani de pe lume și că trebuie să dispărem... Și de ce crezi că n-ai fi tu ultimul prost de pe lume și că mai degrabă tu ar trebui să dispari, nu eu?...” Protestul tatălui său, care apără rosturile țărănești tradiționale, nu are niciun ecou în sufletul tânărului. Moromete își pierde astfel orice urmă de autoritate parentală și ajunge sa fie el însuși ironizat de catre copiii săi. Niculae îi condamnă fără milă trufia: „crede că el (Moromete) e centrul universului și cum le aranja el, așa e bine, toată lumea trebuie să-l asculte”.

Zece ani mai târziu, destituit din funcția pe care i-o oferise comunismul, Niculae își continuă studiile, devine inginer horticultor și se căsătorește cu o fată din sat. Moromete își va trăi ultimii ani din viață tot mai departe de tot ce se întamplă, tot mai rupt de lume. Marea înfrângere a lui Ilie Moromete este însingurarea, dar mai ales înstrăinarea de sine însuși, criza sa atingând dimensiuni tragice. La înmormântarea tatălui său, Niculae află de la sora sa, Ilinca, de faptul că Moromete se stinsese încet, fără de a suferi de vreo boala.

Tânarul are remușcări pentru că își părăsise tatăl în ultimii ani și nu are liniște până când imaginea acestuia nu îi apare în vis, „în lumina veșnicei zile de vară care scălda bătătura și salcâmii de acasă”. Conflictul dintre cei doi va fi soluționat, se vor împăca în visul lui Niculae. În acest deznodământ tragic, se stabilește un echilibru care lipsise de la bun început relației dintre cele două personaje; mezinul reușește în final să își înțeleagă tatăl și își dă seama de afecțiunea pe care i-o poartă.

Relația dintre Moromete și fiul său, Niculae, este una marcată de tragism, căci comunicarea deficitară a dus la o ruptură nefirească între cei doi. Însa ceea ce dă și mai mult dramatism situației este tocmai regretul fiului din finalul romanului, remușcările pe care le are Niculae pentru faptul că își părăsise părintele. Fiul își dă seama prea târziu de greșelile sale. Un consens la care ar fi trebuit să se ajungă mai devreme a fost stabilit numai după moartea lui Moromete. Trufia lui Moromete, incapacitatea celor doi de a comunica unul cu celălalt, diferența dintre concepțiile lor asupra vieții, precum și refuzul fiecăuia de a ajunge la un compromis au dus la un deznodământ tragic, care ar fi putut fi evitat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.