Relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Consider ca afirmatia lui Ioan Slavici este pe deplin justificata, intrucat dreptatea presupune a-i acorda fiecaruia ceea ce merita. A priva pe cineva de ceea ce-i revine inseamna evident a face o nedreptate. Tot o nedreptate va fi deci si a oferi ceva in mod nejustificat.In primul rand, a fi drept presupune a trata pe fiecare in mod obiectiv, a-l evalua corect, iar apoi a-i atribui ceea ce este i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial

Consider ca afirmatia lui Ioan Slavici este pe deplin justificata, intrucat dreptatea presupune a-i acorda fiecaruia ceea ce merita. A priva pe cineva de ceea ce-i revine inseamna evident a face o nedreptate. Tot o nedreptate va fi deci si a oferi ceva in mod nejustificat.In primul rand, a fi drept presupune a trata pe fiecare in mod obiectiv, a-l evalua corect, iar apoi a-i atribui ceea ce este in concordanta cu meritele sale. Eforturile trebuie desigur rasplatite, iar dezinteresul si neimplicarea nu ar trebui sa aiba nici un fel de consecinte pozitive. Acest lucru insa nu este mereu aplicat in societate.

Pe de alta parte, consider ca o nedreptate trebuie pedepsita indiferent de modalitatea prin care se realizeaza. Problema este insa a sesiza injustetea, si atunci cand se omite meritul celui in cauza, dar si atunci cand celorlalti li se da ceva fara ca acestia sa aiba vreo contributie. Fiecare ar trebui sa primeasca ceea ce i se cuvine strict in functie de ceea ce realizeaza, si nu pe baza altor motive (in functie de simpatii ori interese, de exemplu).

Prin urmare, sunt de acord cu afirmatia lui Ioan Slavici. Cred ca a actiona injust inseamna a comite o eroare de judecata si este un fapt iesit din sfera moralitatii sau in unele cazuri, chiar a legalitatii.
(Diana Cercel, 12 H; coord. prof. dr. Anca Roman)
III. 62, 63. (eseu despre relatiile dintre doua personaje dintr-un roman de dupa al doilea razboi mondial / dintr-un roman de Marin Preda.)

Continuand traditia romanului de inspiratie rurala, Marin Preda a creat prin Morometii un roman original, cu o viziune moderna asupra lumii taranesti. Scrierea este alcatuita din doua volume publicate la doisprezece ani distanta, primul in 1955, iar urmatorul in 1967. Cele doua parti se sustin reciproc, reconstituind imaginea satului romanesc de-a lungul unui sfert de secol, prin povestea unei familii din satul Silistea-Gumesti.

Una din temele centrale care strabate romanul - anuntata inca din titlu - este cea a familiei, care, din cauza lipsei comunicarii dintre membrii sai, se va destrama. Esecul acestei gospodarii traditionale are drept corespondent in planul simbolic transformarile din satul romanesc al vremii, care se va deruraliza, va fi schimbat din insesi temeliile sale de catre regimul comunist.

Ilie Moromete, personajul principal al romanului, reprezinta un tip aparte de taran in literatura noastra. Nu este o fiinta rudimentara, ci are o complexitate psihologica ce tradeaza inteligenta, ironie sau chiar spirit contemplativ. Este un personaj exponential, reprezentand conceptia traditionala fata de pamant si de familie, al carui destin exprima moartea unei lumi, cea a satului traditional. Moromete este un pater familias, autoritatea principala in familia sa, pe care incearca sa o intretina cu ajutorul cultivarii pamantului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.