Relatiile dintre doua personaje dintr-o nuvela de Ioan Slavici - Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 5.07

nivel: Liceu

În orice nuvelă, accentul nu cade pe actul povestirii, ci pe complexitatea personajelor. Acest lucru este vizibil și în nuvela realist-psihologică “Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. Realismul nuvelei este susținut mai ales de amprenta pe care și-o pune mediul social asupra comportamentului și caracterului uman, dar și de veridicitatea relațiilor dintre personaje. Astfel iau naștere c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile dintre doua personaje dintr-o nuvela de Ioan Slavici - Moara cu noroc

În orice nuvelă, accentul nu cade pe actul povestirii, ci pe complexitatea personajelor. Acest lucru este vizibil și în nuvela realist-psihologică “Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. Realismul nuvelei este susținut mai ales de amprenta pe care și-o pune mediul social asupra comportamentului și caracterului uman, dar și de veridicitatea relațiilor dintre personaje. Astfel iau naștere conflicte puternice de ordin exterior (social) sau interior (psihologic, generat de cel dintâi).

Relația dintre Ghiță, protagonistul nuvelei, și Lică, personaj negativ, întruchipare a maleficului, stă la baza conflictului exterior al nuvelei. Aceștia se află în opoziție deoarece provin din două lumi complet diferite.Ghiță provine dintr-o lume condusă de legile buneicuviințe, ale onoarei, în care oamenii trăiesc cu frica lui Dumnezeu; Lică Sămădăul trăiește într-o lume guvernată de legi proprii, nescrise, altele decât cele ale statului, o lume a hoților protejați, fiind un simbol al degradării morale.

Întâlnirea dintre cei doi la Moara cu noroc însemnă declanșarea inevitabilă a conflictului. Cizmarul Ghiță, luând în arendă hanul Moara cu noroc din dorința de a câștiga cat mai mulți bani, ignorând îndemnul la cumpătare al soacrei sale, bătrâna, mama Anei. Inițial, fericirea pare să-i surâdă, câștigă bine, înțelegerea în familie este deplină, dar toată această armonie se destramă odată cu apariția lui Lică Sămădăul, un om “primejdios”, cum îl numește Ana.

Pătrunderea lui Lică în viața lui Ghiță declanșează o dramă psihologică ce va duce încet, dar sigur la degradarea morală a celui din urmă.Ghiță ar dori să rămână la moară trei ani (“ma pun pe picioare, încat să pot să lucrez cu zece calfe și să le dau altora de carpit”), dar uneori parcă presimte pericol, mai ales atunci când Lică încearcă să-l subordoneze. Totuși, el crede că poate gasi o soluție (“acești trei ani atârnau de Lică. Dacă se punea bine cu dânsul, putea să-i mearga de minune, căci oameni ca Lică sunt darnici”).

Om al fărădelegilor, criminal înrăit (faptele fiind mărturisite lui Ghiță), Lică Sămădăul își dă seama că Ghiță are un caracter puternic, dar fiind un bun cunoscător de oameni, îi simte în același timp slăbiciunea: patima caștigului de bani. Dorindu-l subordonat, oricând la ordinele sale, Lică îl implică pe cârciumar în fărădelegile sale (jefuirea arendașului, uciderea femeii și a copilului), oferindu-i bani și încercând să distrugă legătura sufletească dintre el și soția sa.

De altfel, Ghiță se înstrăinează de familie și de Ana, de teamă ca ea să nu îi descopere implicarea în afacerile murdare și astfel “liniștea colibei” se distruge, banuielile afectând relațiile celor doi soți. Sămădăul se apropie de Ana, înfățisându-se într-o lumină favorabilă, grijuliu cu copiii ei. Ana, însă, își iubește soțul, chiar dacă acesta îi spune la un moment dat că îi stă în cale.

Lică are în el o inteligență malefică; jocul dublu al lui Ghiță (de a trata cu Lică și de a face marturisiri lui Pintea) eșuează. Ghiță e distrus nu doar de patima înavuțirii, ci și de lipsa de sinceritate. El este nesincer la procesul lui Lică de la Oradea, nesincer cu Pintea și cu Ana. Încercarea de a-l inșela pe Lică, reținând o parte din banii schimbați îi este fatală. Om lipsit de scrupule, acesta distruge și fărâmă de umanitate din Ghiță, dragostea pentru Ana, determinând-o pe aceasta să i se dăruiască, atunci când e lăsată de Paști la discreția poftelor sale.

Această dramă finală e declanșată tocmai de dragostea Anei, care nu dorise să îl lase pe soțul ei singur de Paști. În cele din urmă, Lică îl aduce pe Ghiță în situația de a-și ucide soția, iar acesta va muri ucis de Răuț tot din ordinul Sămădăului.Lică incendiază cârciuma de la Moara cu noroc, după care își zdrobește capul într-un copac pentru a nu cădea viu în mâinile jandarmului Pintea.

Moartea lui Ghiță este corecția pe care destinul i-o aplică pentru nerespectarea principiului cumpătării enunțat în debutul nuvelei prin cuvintele bătrânei, iar cea a lui Lică o pedeapsă pe măsura faptelor sale. Așadar, ca urmare a viziunii moralizatoare a naratorului, cele două personaje ale nuvelei “Moara cu noroc” de Ioan Slavici, între care se stabilește o relație complexă și un puternic conflict, au un sfârșit tragic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.