Relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ apartinand lui Camil Petrescu - Patul lui Procust

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Titlul romanului trimite la o experienta filozofica: constienZtizarea neinduratoarei cenzuri prin intermediul unui proces de lucida comunicare. In plan estetic, ideea se traduce printr-o reprezentare subiectiva a realitatii, caci, dupa cum se afirma in notele auctoriale ale romanului, un scriitor este un om care exprima in scris cu sinceritate ceea ce a simit, ceea ce a gandit, ceea ce i s-a intam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ apartinand lui Camil Petrescu - Patul lui Procust

Titlul romanului trimite la o experienta filozofica: constienZtizarea neinduratoarei cenzuri prin intermediul unui proces de lucida comunicare. In plan estetic, ideea se traduce printr-o reprezentare subiectiva a realitatii, caci, dupa cum se afirma in notele auctoriale ale romanului, un scriitor este un om care exprima in scris cu sinceritate ceea ce a simit, ceea ce a gandit, ceea ce i s-a intamplat, insa autorul propune mai multe proiectii ale dramei individuale, deschizand perspectiva unei comunicari partiale intre personaje.

Camil Petrescu si-a conceput naratiunea ca pe o evadare din matricea atat de bine cunoscuta a romanului traditional. Schimbarea rolurilor, precum si a raporturilor narator-personaj tin de o schema conform careia cunoasterea presupune o confruntare intre sferele constiinZtei pure.Personajele sunt caracterizate printr-o modalitate inedita, ele fiind vazute din mai multe perspective ca intr-un sistem de oglinzi paralele. Desi relativizate de jocul perspectivelor, personajele se constituie antitetic, impletindu-si destinele.

Aceasta tehnica narativa pe care o aplica scriitorul modifica partial conceptul de personaj, care nu mai este un tip literar definit prin exterior, ci unul care se auto-constituie prin marturisire sau care este "reflectat'' in constiinta celorlalti.Scriitorul isi numeste romanul "dosar de existente" (in subsolul primei pagini), acest "calificativ" fiind materializat prin lipsa unui personaj principal. Fiecare personaj isi face aparitia in centrul atentiei pentru a lasa mai apoi loc la un altul, apoi la altul. Doamna T, George Demetriu Ladima, Fred Vasilescu si Emilia Rachitaru sunt cei patru protagonisti ai romanului.

Principalele modalitati de analiza psihologica utilizate de Camil Petrescu constituie tehnici specifice romanului modern psihologic, pe care le imbina, cu maiestrie si talent: monologul interior, dialogul, introspectia constiintei si a sufletului, retrospectia, autoanaliza si auto-introspectia, care scot in evidenta zbuciumul interior al personajelor, cauzat de aspiratia spre absolut.

Ladima este tipul intelectualului, poet talentat si gazetar intransigent, care cumuleaza toate celelalte trasaturi generale ale personajului camilpetrescian: intelectual lucid, analitic, inadaptat social, hipersensibil, insetat de adevar si demnitate. El traieste in lumea ideilor pure, avand iluzia unei iubiri ideale si aspirand catre demnitatea umana absoluta in profesia de ziarist, ca esente existentiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.