Relatiile contractuale in procesul de transport

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.81

nivel: Facultate

Contractul de transport este rezultatul (urmarea) unui contract de vanzare / cumparare care presupune deplasarea marfurilor de la producator la consumator, de la un loc la altul .Cu toate astea contractul de transport este independent de contractul de vanzare / cumparare ,nefiind legat juridic prin nimic de acesta.Cumparatorul unei marfi poate sa o transporte peste un timp,sau poate sa renunte la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile contractuale in procesul de transport

Contractul de transport este rezultatul (urmarea) unui contract de vanzare / cumparare care presupune deplasarea marfurilor de la producator la consumator, de la un loc la altul .Cu toate astea contractul de transport este independent de contractul de vanzare / cumparare ,nefiind legat juridic prin nimic de acesta.Cumparatorul unei marfi poate sa o transporte peste un timp,sau poate sa renunte la transport revazand marfa cumparata, ramasa temporar in custodia primului vanzator .Cumparatorul poate alege pentru transport mijloace de transport diferite:rutiere,feroviare,navale,aeriene sau combinatii ale acestora ,in functie de natura marfii sau de interesele sale.
Contractul de transport este independent si fata de relatiile si eventualele conventii existente intre expeditor (cel care da dispozitia de transport si isi asuma obligatia platii transportorului), si destinatar , (cel care urmeaza sa primeasca marfa). Operatorul de transport este independent si fata de calitatea de propietar al marfii pe care o are expeditorul sau numai de mandatar al propietarului marfii.Ca urmare a acestei situatii ,in caz de litigii,"partea care reclama daune de la carausi trebuie sa faca dovada calitatii sale de parte contractanta si contractul de transport,expeditor sau destinatar, si nu prin titlul de proprietate asupra lucrului predat pentru transport, proprietarul lucrului predat neavand calitatea de a figura ca parte in proces".

3.5 Natura consensuala

Natura consensuala a contractului de transport comporta anumite interpretari in functie de tipul de contract care se incheie intre expeditor si operatorul de transport:contract de prestatii de transport pentru o perioada determinata de timp sau numai pentru un singur transport.

In cazul contractelor pentru o perioada determinata de timp, caracterul consensual este evident, nasterea obligatiilor reciproce incepe o data cu semnarea contractului.Partea care nu realizeaza obligatiile asumate poate fi expeditorul, daca nu utilizeaza mijloacele de transport comandate sau operatorul de transportul,daca nu pune la dispozitia expeditorului mijloacele de transport contractate.

4.CONDITIILE DE VALABILITATE ALE CONTRACTULUI DE TRANSPORT

Conditiile de valabilitate ale contractului de transport sunt cele prevazute in art. 948 din Codul Civil:capacitatea partilor , consimtamantul acestora ,definirea obiectului contractului si cauza juridica.

4.1 Capacitatea partilor

Partile contractante in cazul contractului de transport sunt:expeditorul,operatorul de transport si destinataru.Capacitatea partilor de a contracta este prevazuta in art. 949 - 952 din Codul Civil, respectiv pot contracta persoanele majore si care nu sunt "declarate incapabile".

Expeditorul,este cel care da dispozitia de a se efectua transportul si isi asuma obligatia de a efectua plata acestuia catre operatorul de transport.Expeditorul nu trebuie sa aiba o anumita pozitie fata de marfa.Elpoate fi,proprietarul marfii,detinatorul marfii sau numai incarcatorul sau predatorul.In situatia in care dispozitia de transport este data de catre un comisar sau mandatar,care da dispozitie de transport in numele altuia, obligatiile sale fata de operatorul de transport in raport cu contractul de transport raman cele ale expeditorului,contractul de transport fiind incheiat intre comisionar si operatorul de transport.

Operatorul de transport (denumirea de operator de transport utilizata in reglementarile recente din domeniul transportului feroviar si rutier inlocuieste denumirea de carausi).Conform art. 413 aliniat 2 din Codul Comercial ,"se numeste caraus persoana care isi ia insarcinarea ca,intrun mod oarecare ,sa transporte sau sa faca a se transporta un obiect oarecare".

Dupa cum se vede carausul poate fi executantul transportului sau numai un intermediar.Activitatea intermediarilor este foarte larg raspandita in prezent pe piata transporturilor prin dezvoltarea transporturilor internationale,aparitia transporturilor succesive cu mai multe moduri de transport, extinderea utilizarii containerelor si a operatorilor de transport multimodal (MTO).Transportatorul trebuie sa fie un comerciant , cu statut legal de persoana fizica sau juridica autorizata pentru efectuarea activitatilor de transport contra unui tarif.

Destinatarul,este cel care urmeaza sa primeasca marfa sicare de regula este mentionat in contractul de transport fara a fi parte la acesta.Acest statutde participant la contractul de transport face ca destinatarul sa aiba anumite drepturi dar nu si obligatii fata de operatorul de transport . El capata drept de dispozitie privind marfa primita,insa numai dupa ajungerea marfurilor la destinatie.Dispozitiile date de catre destinatar suplimentare fata de cele prevazute in contractul initial incheiat intre expeditor si operatorul de transport cum ar fi de exemplu:descarcarea in alta localitate, redirijarea transportului,retinerea autovehiculului un anumit numar de ore sau zile,etc. fac obiectul unui nou contract de transport incheiat de aceasta dataintre destinatar si operatorul de transport sau doar de obligatia unor plati suplimentare din partea destinatarului.

4.2. Consimtamantul
Consimtamantul trebuie sa indeplineasca pentru a fi valabil conditiile prevazute la art. 953-960 din Codul Civil.Cauzele de neindeplinire a conditiei de consimtamant sunt:obtinerea contractului prin violenta (nu este cazul) sau dol.Dolul nu se presupune trebuie dovedit.
5.FORMA SCRISA A CONTRACTULUI DE TRANSPORT

Contractul de transport,sub forma scrisa care se utilizeaza pentru acest formular, indeplineste mai multe functiuni:
- mijloc de proba pentru dovada incheierii contractului pentru ambele parti;

- un ghid pentru executarea obligatiilor de catre operatorul de transport;

-un titlu de legitimare a drepturilor invocabile de catre expeditor pe parcurs si de catre destinatar la punctul de sosire a marfii.

Documentul care reprezinta forma scrisa a contractului de transport a purtat numeroase denumiri in decursul practicii comerciale si juridice. Codul Comercial la art.414 aliniat 1 se refera la scrisoare de carat. Mai tarziu, sub influenta jurisprudentei franceze a aparut termenul de scrisoare de trasura,termen utilizat si in Regulamentul de transport pe calea ferata din 1929 art.51 pct.1 si chiar si astazi in unele reglementari ale caii ferate.Regulamentul aprobat prin HCM 941/59 mentioneaza la art. 3 ca "sunt documente de transport:scrisoarea de trasura sau transport ,conosamentul,foaia de parcurs ,buletinul de mesagerie sau alte asemenea documente".

Pentru toate aceste documente, avand in vedere caracterul lor comercial si juridic de proba a contractului de transport se poate utiliza denumirea generica de documente comerciale de transport iar pentru fiecare mod de transport in parte denumirea documentului comercial tipizat utilizat pe plan international ,dat fiind necesitatea integrari Romaniei in structurile Uniunii Europene:
-pentru transportul rutier scrisoarea de transport CMR,sau CMR-ul;

-pentru transportul feroviar scrisoarea de transport CIM sau scrisoare de trasatura sau Buletinul de mesagerie pentru activitatea de coletarie.

Contractul de transport imbraca forma nominativa care individualizeaza partile in cauza (expeditor,operatorul de transport,destinatar) prin elementele uzuale de identificare (nume, domiciliu,forma de organizare).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.