Relatiile UE cu Japonia

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Asia este regiunea cu cea mai rapida evolutie din lume. O medie a cresterii economice de 8,6 % si un potential care se dezvolta rapid, ne obliga sa concluzionam ca, pe viitor, regiunea economica asiatica va reprezenta una dintre pietele cele mai importante.
Uniunea Europeana este mai degraba slab reprezentata pe piata asiatica, comparativ cu prezenta ei pe piata nord - americana.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile UE cu Japonia

Asia este regiunea cu cea mai rapida evolutie din lume. O medie a cresterii economice de 8,6 % si un potential care se dezvolta rapid, ne obliga sa concluzionam ca, pe viitor, regiunea economica asiatica va reprezenta una dintre pietele cele mai importante.
Uniunea Europeana este mai degraba slab reprezentata pe piata asiatica, comparativ cu prezenta ei pe piata nord - americana.

Cu toate ca China si Japonia sunt cele mai mari partenere comerciale din Asia, cele mai durabile relatii UE are cu cei sapte membri din Asociatia Natiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN). Relatiile au inceput in 1972 si au fost oficializate intr-un acord de cooperare in 1980. ASEAN a preluat initiativa pentru a dezvolta relatiile cu UE intr-un proces numit ASEM (Asia-Europe Meeting), unde au mai participat si Japonia, China si Coreea de Sud. ASEM organizeaza summit-uri la fiecare doi ani. In ultimii ani UE intensificandu-se relatiile sale cu Japonia.

Succesul economic al tarilor din Asia le ofera, de asemenea, o mai mare influenta politica. De aceea, este si mai important ca Europa sa poata infrunta acest bloc economic ca un tot unitar, intrucat impunerea anumitor reguli comerciale este mult mai grea pentru o singura tara, decat pentru UE.

Tarile europene nu pot sa reactioneze fata de succesul ametitor al unor produse asiatice - de la camere video si aparate de fotografiat la copiatoare - lansand pe piata asiatica produse de o calitate similara.

O strategie comuna pentru promovarea exporturilor in Asia si pentru crearea de presiuni asupra tarilor de aici pentru a-si deschide piete pentru produsele europene, in aceeasi masura in care UE le-a deschis pe ale sale, reprezinta premise necesare pentru companiile europene in tentativa lor de a dobandi o pozitie ferma in aceasta regiune.
UE a lansat deja o serie de programe promotionale pentru a sprijini intreprinderile europene in incercarea lor de a se impune pe piata asiatica.

Relatiile de cooperare dintre Uniunea Europeana si Japonia au sporit in intensitate in ultimele patru decenii, parteneriatul UE-Japonia dezvoltandu-se prin punerea in valoare a intereselor comune a doi dintre liderii economici ai lumii. Relatiile UE-Japonia se dezvolta, in prezent, in jurul a trei axe fundamentale: dialogul politic, relatiile economice si comerciale si cooperarea pentru solutionarea provocarilor globale.

Pentru a-si spori influenta asupra Japoniei si pentru a intari relatiile de cooperare cu aceasta, Uniunea Europeana va trebui sa gaseasca modalitati extrem de inovative de colaborare cu Japonia, sa creeze noi oportunitati de afaceri, dar mai ales sa aduca solutii noi pentru a-i convinge pe partenerii niponi sa actioneze similar.

UE trebuie sa actioneze in traditionalist, rezultand nu atat din aplicarea de masuri comerciale specifice, ci, mai ales, din preferinta consumatorilor europeni pentru produsele locale si din dificultatea adaptarii produselor straine la elementele stricte ale culturii nipone.

Japonia este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai UE . Politica comerciala in relatia cu aceasta a fost marcata de o preocupare legata de perceptia unei penetrari extrem de rapide a importurilor japoneze intr-o arie limitata de domenii, fiind marcata si de controversele din interiorul UE.

Desi Europa si Japonia se situeaza in parti opuse ale globului si au culturi complexe si foarte distincte, ele au si multe lucruri in comun. Ambele sunt entitati economice majore, care doresc sa-si extinda rolul pe plan international. Ambele impartasesc in mare masura aceleasi valori fundamentale si numeroase interese si preocupari comune. Ambele sunt societati democratice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.