Relatiile Romania - URSS

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

In aceste conditii sarcina diplomatiei romanesti in relatiile cu acest vecin era extrem de dificila si complexa. Modul in care a actionat diplomatia romaneasca in aceasta perioada neagra a relatiilor cu Uniunea Sovietica este in buna masura cunoscut din culegerea de documente Grigore Gafencu, Misiune la Moscova 1940-1941, publicata de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei in 1995 (si din care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile Romania - URSS

In aceste conditii sarcina diplomatiei romanesti in relatiile cu acest vecin era extrem de dificila si complexa. Modul in care a actionat diplomatia romaneasca in aceasta perioada neagra a relatiilor cu Uniunea Sovietica este in buna masura cunoscut din culegerea de documente Grigore Gafencu, Misiune la Moscova 1940-1941, publicata de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei in 1995 (si din care Magazin istoric a prezentat, in nr. 5-9/1995, in avanpremiera, ample grupaje).

Mai putin sunt cunoscute demersurile intreprinse de trimisul Uniunii Sovietice in capitala Romaniei, mai intai pe langa ministrul de externe roman Mihail Manoilescu si apoi, dupa reluarea conducerii statului de care generalul Ion Antonescu si pe langa Mihai Sturdza, noul ministru de externe in guvernul instalat la 14 septembrie 1940. Informatii importante despre aceste demersuri sunt cuprinse in volumul de documente de politica externa a U.R.S.S. din perioada 1 ianuarie-30 octombrie 1940, publicat de M.A.E. al Federatiei Ruse in toamna anului 1995. Volumul contine numeroase documente referitoare direct la relatiile romano-sovietice sau, indirect, la Romania, in contextul contractelor dintre reprezentantii sovietici cu ai altor state: Germania, Italia, Ungaria etc.

In ceea ce priveste atitudinea diplomatiei roma'nesti, asa cum apare reflectata in aceste documente, sunt de mentionat, de exemplu, convorbirile ministrului roman de externe Mihail Manoilescu cu trimisul sovietic A.I. Lavrentiev. Astfel, intr-un raport datat 26 august 1940, diplomatul sovietic relateaza o convorbire avuta cu ministrul roman, in cadrul careia a solicitat informatii despre mersul negocierilor romano-ungare si romano-bulgare in problemele teritoriale. La multumirile exprimate de A. Lavrentiev pentru amabila informare", ministrul roman a mentionat, potrivit diplomatului rus, ca il roaga sa i se adreseze si in viitor pentru informare si cu toate problemele.

Manoilescu a adaugat ca Romania manifesta o asemenea stima numai fata de trei mari puteri care exista in Europa: U.R.S.S., Germania si Italia, deoarece Anglia nu mai poate fi luata in considerare acum, iar Franta nu exista".Intr-un alt raport al trimisului sovietic, datat 13 septembrie, acesta comunica Moscovei ca a fost invitat de ministrul de externe M. Manoilescu in legatura cu acuzatia formulata de partea sovietica privind provocarea" de catre partea romana a unor noi incidente de frontiera. Respingand cu argumente precise aceasta acuzatie, ministrul roman a exprimat, potrivit diplomatului sovietic, marea dorinta a guvernului roman de a inlatura cat mai curand toate motivele posibile de inrautatire a relatiilor dintre Romania si Uniunea Sovietica prin asigurarea unui contact strans intre guvernele celor doua tari, in spiritul bunei vointe si intelegerii reciproce".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.