Relatiile

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Facultate

Studiul sistematic, teoretic si empiric al etnicitatii isi are inceputurile in a doua jumatate a secolului 19 si primii ani ai secolului 20. Inceputurile, privite distant si critic, au fost marcate de studierea dimensiunii etnice si rasiale a societatilor ca parte a naturii umane, ca trasaturi biologice profunde care au totusi o variabilitate marcata de conditiile sociale concrete in care se manif[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatiile

Studiul sistematic, teoretic si empiric al etnicitatii isi are inceputurile in a doua jumatate a secolului 19 si primii ani ai secolului 20. Inceputurile, privite distant si critic, au fost marcate de studierea dimensiunii etnice si rasiale a societatilor ca parte a naturii umane, ca trasaturi biologice profunde care au totusi o variabilitate marcata de conditiile sociale concrete in care se manifesta. Secolul 20 reprezinta deja o cotitura majora, una dintre primele definitii ale etnicitatii a lui Max Weber este valabila si utilizabila si in zilele noastre (vezi in Horvath 1995).

Aproximativ in aceeasi perioada W.E.B. DuBois incepe sa publice studii empirice temeinic documentate si aprofundate despre viata persoanelor de culoare din SUA, si in numai cativa ani se contureaza si primele modele teoretice referitoare la dinamica fenomenelor interetnice: modelul ciclului relatiilor rasiale (race relations cycle) legat de numele lui Robert Park - reprezentantul de marca a Scolii de la Chicago.

Un avant major al acestui domeniu al sociologiei a avut loc tot in Statele Unite in perioada interbelica dar mai ales catre sfarsitul ei (in anii treizeci-patruzeci ai secolului trecut) cand in cadrul noii orientari a politicilor sociale (New Deal) obiectivul primordial a devenit realizarea dezideratului de egalitate a sanselor intre diferitele categorii sociale, etnice si rasiale. Principalul aliat al acestei miscari de reducere a tensiunilor sociale prin promovarea sanselor diferitelor paturi subordonate devine psihologia sociala.

Eforturile deopotriva teoretice, empirice si metodologice se indreapta catre intelegerea mecanismelor de excludere si autoexcludere sociala (discriminare si izolare) prin studiul reprezentarilor si raportarilor sociale particulare ce organizeaza relatiile intergrupuri (stereotipii, prejudecati). Conceptele elaborate, metodele utilizate legate de analiza si descrierea relatiilor intergrupuri, a mecanismelor de producere
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.