Relatii publice vs marketing

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 7.00

nivel: Facultate

Cele doua sunt asemanatoare ca structura: cauta sa identifice audienta, stabilesc obiective. Cu toate acestea, rolul relatiilor publice nu este sa promoveze bunuri sau servicii pentru a mari vanzarile, acesta fiind rolul marketingului.

Nu trebuie spus totusi ca PR si Marketing nu merg impreuna. In realitate, pentru a inscrie castiguri intr-o intreprindere, organizatorii ar trebui sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatii publice vs marketing

Cele doua sunt asemanatoare ca structura: cauta sa identifice audienta, stabilesc obiective. Cu toate acestea, rolul relatiilor publice nu este sa promoveze bunuri sau servicii pentru a mari vanzarile, acesta fiind rolul marketingului.

Nu trebuie spus totusi ca PR si Marketing nu merg impreuna. In realitate, pentru a inscrie castiguri intr-o intreprindere, organizatorii ar trebui sa le utilizeze pe amandoua. Fiecare isi aduce astfel contributia sa speciala ceea ce face ca totul sa devina un intreg.

In ceea ce priveste delimitarea celor doua domenii, angajatorii au mereu probleme de genul " Pe cine sa angajam? Avem nevoie de ambele categorii sau una ar fi suficienta ?"Pentru a intelege mai bine aceste doua componente este nevoie de o definire cat mai exacta a fiecareia in parte.

Definitia marketingului
Exista cateva sute de definitii ale acestui termen.Unii analisti sustin ca in zilele noastre esenta marketingului nu mai este customer service.Insa definitiile clasice au un alt punct de vedere.Philip Kotler, expertul mondial in practicile strategice ale marketingului, considera ca "marketingul este stiinta si arta explorarii, crearii si satisfacerii nevoilor pietei tinta aducand profit."

Dar una dintre cele mai usor de inteles definitii a fost data de Asociatia Americana de Marketing: "Marketingul este o functie organizationala si un set de procese de creare, comunicare si impartasire a valorilor catre clienti dar si despre relatiile dintre clienti in moduri in care organizatia are de castigat."

Definitia relatiilor publice
PR reprezinta un set de actiuni cu scopul de a promova o persoana, o companie, un eveniment social, o petrecere etc, bazandu-se pe informarea publicului si cooperand cu acesta. Una dintre cele mai faimoase definitii a fost data de Sam Black, presedintele Asociatiei de Relatii Publice: "Pr-ul este arta si stiinta potrivirii sensurilor mutuale, bazate pe adevar si completand informatii existente. ".

Definitia care reflecta esenta PR-ului, a fost data de catre Revista despre relatii publice: "Relatiile Publice reprezinta functia manageriala care evalueaza atitudini publice, identifica politicile si procedurile unui individ sau a unei organizatii cu interes public, si planuieste sa execute un program de activitati pentru a castiga intelegerea publicului.".

Toate uneltele PR sunt folosite cu succes pentru a achizitiona goluri in marketing prin stimularea consumatorilor. Campaniile PR sunt esentiale pentru pozitionare. De asemenea creste popularitatea unui produs, influentand un consumator si marind volumul de vanzari. Prin aceasta ne dam seama ca uneori, PR-ul este doar o unealta a marketingului, cum este si acest caz.

Cu toate acestea relatiile publice nu se limiteaza doar la atat. Atunci cand rolul PR-ului este de a manipula imaginea companiei, devine o unealta independenta. Orice crestere a imaginii companiei ridica nivelurile preturilor. Prin folosirea PR-ului firmele, produsele, persoanele isi pot imbunatati imaginile.

Din cauza acestei legaturi dintre PR si Marketing cele doua sunt confundate si uneori egalate ca inteles. Desi sunt doua discipline independente, utilizate impreuna aduc mari profituri si eficienta companiilor.

In principiu specialistii spun ca marketingul mereu tinteste catre schimburile ce implica bani. Este acea functie de management care, spre deosebire de PR, identifica nevoi si incearca sa ofere produse si servicii in ideea de a satisface cererile consumatorilor care vor recompensa acest efort printr-un schimb de bani.

Cu siguranta relatiile publice sunt implicate in acest proces, dar o face intr-un mod diferit. De fapt PR-ul are rolul de a supraveghea operatiunile de marketing si de a le sustine prin mentinerea relatiilor prin atitudine, realizarea de mitinguri, controland posibilitatile de distrugere etc.

Din punct de vedere organizational, marketingul este o functie de management, primul nivel de management, cu supraveghetor sau responsabil pe echipa. Linia manageriala opereaza in timp real si lucreaza in stransa legatura cu mana de lucru pentru a ridica nivelul organizatiei. Pe de alta parte, relatiile publice reprezinta o functie a personalului managerial care ofera consultanta si care da suport liniilor functionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.