Relatii interetnice, rasiale si nationale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

In general, minoritatile sunt definite ca acele grupuri sociale care au atitudini si comportamente specifice fata de majoritate. Raportul majoritate/minoritate apare si se manifesta, de regula, in cadre statale si el presupune delimitari legate de limba, rasa, nationalitate, religie etc. Relatiile dintre majoritate si minoritate sunt determinate de doi factori:un prim factor are in vedere dimensi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatii interetnice, rasiale si nationale

In general, minoritatile sunt definite ca acele grupuri sociale care au atitudini si comportamente specifice fata de majoritate. Raportul majoritate/minoritate apare si se manifesta, de regula, in cadre statale si el presupune delimitari legate de limba, rasa, nationalitate, religie etc. Relatiile dintre majoritate si minoritate sunt determinate de doi factori:un prim factor are in vedere dimensiunea numerica.

b) al doilea factor se refera la raportul de putere si influenta dintre majoritate si minoritate. De regula, majoritatea domina numeric si detine parghiile principale de putere si influenta in societate.
Se cunosc situatii cand grupul etnic, cu un numar mai mic de persoane s-a manifestat ca grup majoritar, ca majoritate si grup dominant, desi numeric avea statut de minoritate. De exemplu in Africa de Sud , o lunga perioada de timp, populatia neagra a fost dominata de grupul alb. In acest caz sociologii au discutat despre populatia neagra majoritara numeric ca despre un grup minoritar.

Elocvent in acest sens a fost si Imperiul Austro-Ungar in care doar o natiune sau doua, fara a fi majoritare au dominat pe toate celelalte, desi fiecare era majoritara pe teritoriul locuit de acestea. Minoritatile nationale sunt identificate pe teritoriul statului unde fiinteaza atat in grupuri compacte cat si dispersate. Minoritatile lingvistice fac parte din grupul larg al minoritatilor sociale. Limba este un factor care determina afirmarea unei minoritati precum: suedezii in Finlanda; germanii in Europa de Est sau grupurile lingvistice minoritare din India care vorbesc una din cele aproape 100 de limbi care nu sunt recunoscute ca dominante.

India are doar 14 limbi dominante la un miliard de locuitori.
3.Minoritatile religioase sunt rezultatul deosebirilor religioase care exista intre rase si etnii, dar si in cadrul aceleiasi rase sau etnii. Minoritatile religioase apar, de regula, in grupurile minoritare din statele unde populatia majoritara apartine unei alte religii.
Minoritatile religioase pot sa apara in cadru aceluiasi grup etnic sau minoritatea religioasa poate fi simultan una etnica si lingvistica (ex. adventistii si baptistii in Romania, ungurii din Serbia - sunt catolici).

Problema drepturilor si a obligatiilor minoritatilor in cadrul statului national: Chestiunea este foarte mult discutata nu numai din punct de vedere stiintific, dar si in plan politic si al relatiilor internationale.Persoanele ce apartin minoritatilor nationale sunt egale in drepturi cu toti ceilalti cetateni ai statului, prin respectarea dreptului la identitatea lingvistica, culturala si religioasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.