Relatia tensionata dintre nevoile nelimitate si raritatea resurselor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Inmultirea si diversificarea nevoilor s-au interpatruns cu dezvoltarea economico-sociala si cu progresul. Civilizatia industriala a generat numeroase nevoi si de aceea unii specialisti au lansat chemarea la incetinirea sau chiar oprirea cresterii unora dintre bunurile materiale care satisfac sau sustin asemenea nevoi. Alti specialisti se impotrivesc unei asemenea opinii, sustinand ca ,,frugalitate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia tensionata dintre nevoile nelimitate si raritatea resurselor

Inmultirea si diversificarea nevoilor s-au interpatruns cu dezvoltarea economico-sociala si cu progresul. Civilizatia industriala a generat numeroase nevoi si de aceea unii specialisti au lansat chemarea la incetinirea sau chiar oprirea cresterii unora dintre bunurile materiale care satisfac sau sustin asemenea nevoi. Alti specialisti se impotrivesc unei asemenea opinii, sustinand ca ,,frugalitatea " (simplitatea ) este solidara cu trandavia si cu rutina.

In epoca moderna aparitia si apoi trensformarea lor in nevoi reale si consolidate reprezinta un proces complicat si controversat.
Nevoile umane constau din doleantele, asteptarile oamenilor de a avea, de a sti, de a crede, respectiv de a-si insusi bunuri, toate acestea devenind nevoi in functie de gradul dezvoltarii economice de la un moment dat, precum si de nivelul de cultura si civilizatie al popoarelor si indivizilor. Multitudinea nevoilor umane si continua lor diversificare au determinat eforturi de ordonare, apreciere si clasificare a lor.

In functie de cele trei dimensiuni ale fiintei umane, nevoile se grupeaza in nevoi fiziologice, sociale, rational-afective. Nevoile fiziologice sunt primele resimtite de oameni si sunt inerente fiecaruia dintre ei. De exemplu in zona temperata a Pamantului, omul are nevoie de circa 3000 de calorii zilnic, el simte nevoia unei temperaturi corporale de circa 37 grade Celsius. Nevoile sociale sunt resimtite de oameni ca membri ai diferitelor socio-grupuri si care pot fi satisfacute numai prin actiunea lor conjugata.

Nevoile rationale, spiritual-psihologice decurg din trasaturile interioare ale oamenilor si devin deosebit de importante pe masura progresului in instructie, in relatiile morale, ele presupunand rationalitate, gandire elevata si viata spirituala superioara,
In functie de gradul dezvoltarii economice si de nivelul culturii si civilizatiei, nevoile pot fi : de baza sau inferioare ; complexe sau superioare.Nevoile umane constituie motorul intregii activitati social - economice. Orice fiinta umana, pentru a trai si a se dezvolta, imprumuta din natura elemente utile pe care le transforma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.