Relatia parinte - copil

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Statutul parintelui de,,lider" in actul educational, il face sa adopte uneori atitudini care contravin trebuintelor interioare ale copilului. Astfel, relatia parinte-copil se poate altera treptat, parintii grabindu-se sa dea sentinte: ,,e rau", ,,e prost", reactiile de protest ale copilului sau nonconformismul fiind reactii de aparare si cautare a unor solutii care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia parinte - copil

Statutul parintelui de,,lider" in actul educational, il face sa adopte uneori atitudini care contravin trebuintelor interioare ale copilului. Astfel, relatia parinte-copil se poate altera treptat, parintii grabindu-se sa dea sentinte: ,,e rau", ,,e prost", reactiile de protest ale copilului sau nonconformismul fiind reactii de aparare si cautare a unor solutii care sa corespunda nevoilor lui. Se impune un efort de intelegere din partea parintilor a acestei mici fapturi care se numeste copil pentru a-l putea intelege, modela si dirija.

De-a lungul evolutiei sale, copilul are un sistem de judecati, de scopuri, de motive care sunt diferite de ale parintilor. Doar cunoscandu-le pe acestea , respectandu-le si armonizandu-le se poate stabili acea relatie bazata pe dragoste si intelegere, care constituie cheia in educatie.
Copilul receptioneaza pe multe cai tot ce ii transmite mediul si le va transforma in acte de comportament , in conformitate cu propriile nevoi, dar si cu cerintele mediului, daca parintii vor sti sa-l faca sa accepte actiunea educativa nu ca pe o constrangere, ci ca pe o relatie profunda, plina de afectiune si respect.

Este foarte important felul cum vede copilul rolul parintelui, cum se proiecteaza in constiinta sa modelul oferit de parinti, De asemenea, pretentiile parintilor fata de copil trebuie sa fie in functie de particularitatile sale de varsta si individuale. Rolul ce revine, in cresterea si educatia copilului, personalitatii parintilor este covarsitor.

Multi autori considera ca influenta personalitatii este mai importanta decat parerile parintilor sau amanuntele de procedura. Personalitatea parintilor poate strivi, deforma, ingradi pe cea a copilului, dar bineinteles ca il poate si ridica. Literatura de specialitate spune ca ,,nelinistea" parintilor provoaca nelinistea copilului, inconsecventa, irascibilitatea, anxietatea parintilor determinandu-le pe cele ale copilului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.