Relatia familie-gradinita - Factor important in educarea copilului prescolar

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Activitatea educatoarei implica un inalt grad de responsabilitate personala si civica, deoarece,de modalitatile complete de realizare ale educatiei prescolare depinde, in mare masura, intreaga dezvoltare ulterioara a personalitatii copilului.Pentru reusita actului educational , munca depusa de cadrele didactice din gradinita trebuie continuata, sustinuta si intarita de familie. In acest sens educ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia familie-gradinita - Factor important in educarea copilului prescolar

Activitatea educatoarei implica un inalt grad de responsabilitate personala si civica, deoarece,de modalitatile complete de realizare ale educatiei prescolare depinde, in mare masura, intreaga dezvoltare ulterioara a personalitatii copilului.Pentru reusita actului educational , munca depusa de cadrele didactice din gradinita trebuie continuata, sustinuta si intarita de familie. In acest sens educatoarea trebuie sa asigure o permanenta colaborare intre gradinita si familie si sa-i convinga pe parinti sa pastreze unitatea de cerinte adresate prescolarilor cu cele ale gradinitei.

Initierea parintilor in problemele specifice educatiei si instructiei copiilor se face prin diverse metode si procedee , alese cu mult tact de catre educatoare. Astfel, in discutiile libere cu parintii , prin participarea acestora la unele activitati din gradinita realizam un invatamant modern si in acelasi timp, facem cunoscuta activitatea noastra in randul parintilor.

De-a lungul timpului , am observat ca, atunci cand nu se acorda importanta cuvenita comunicarii cu parintii copiilor, in educatia acestora raman unele lacune importante in formarea si educarea copiilor prescolari.Un rol important in colaborarea dintre familie si gradinita, il constituie lectoratele cu parintii. In cadrul acestor intalniri cu parintii am organizat expozitii cu lucrari ale copiiloir, constand in desene din imaginatie , picturi, lucrari din plastilina, obiecte efectuate in cadrul activitatilor de lucru manual, constructii din diferite truse, mape continand diferite lucrari ale copiilor.

In acest fel, parintii au posibilitatea sa vada ce fac copiii lor la gradinita si , in acelasi timp, sa compare lucrarile copiilor lor cu ale celorlalti copii din grupa, sa inteleaga ce aptiduni au si ce posibilitati de interese dovedesc. In prima zi cand un parinte ramane in clasa, el trebuie intampinat cu drag de catre educatoare si prezentat copiilor. Parintele este lasat sa observe clasa, sa adreseze intrebari sau sa raspunda el insusi unor intrebari.

Apoi este implicat intr-o activitate simpla cu copiii. Implicarea activa a parintilor in activitatea grupei are un avantaj important pentru copil. Educatoarei ii revine sarcina de a incuraja familia sa vina in sala de grupa. La inceprutul perioadei prescolare este important sa li se explice parintilor ca sunt bineveniti in gradinita si pot participa la orice activitate doresc.Ei sunt informati cu cateva probleme de ordin general: cunoasterea regulilor si procedeelor grupei respective, familiarizarea parintilor cu modul de dispunere al salii de grupa, cerintele educatoarei in implicarea activa a cestora la bunul mers al procesului instructiv- educativ.

Recunoasterea si aprecierea muncii educatoarei ii face pe parinti sa se implice si mai mult in activitatea din gradinita.Saptamanal, am afisat in gradinita tema activitatilor ce urmeaza a fi desfasurate in cursul saptamanii respective.Astfel, parintii au posibilitatea de control asupra activitatii copilului. Consider ca este dreptul fiecarui parinte de a cunoaste ce se realizeaza zilnic in materie de educatie cu copilul sau.

De asemenea, un accent deosebit l-am pus pe participarea parintilor la activitati deschise, trimestriale. Activitatea demonstrativa cu grupa de copii, permite parintelui sa fie propriul evaluator al copilului sau si sa-l aprecieze, tinand seama atat de cerintele educatoarei, cat si de ale colectivului din care face parte. Acest gen de activitati a fost primit cu un interes deosebit de catre parinti, acestia intelegand si mai bine rolul pe care-l are colaborarea permanenta dintre gradinita si familie. Participand la diferite activitati din gradinita, parintii isi dau seama de bogatia si varietatea materialelor necesare pentru buna desfasurare a activitatilor cu copiii.Astfel, ei devin preocupati de adunarea unor materiale necesare desfasurarii acestor activitai.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.