Relatia dintre stat si drept

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cea dintai forma de convietuire , conform opiniei azi dominante este constituita de HOARDA , adica un grup de indivizi reuniti fara nici o regula fixa , traind intr-un regim de promiscuitate . In aceasta faza , organizarea sociala avea un caracter precar , instabil , viata hoardei este nomada , lipsind locurile de fixare , stabilite , lipseste agricultura , mijloacele de existenta sunt vanatoarea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre stat si drept

Cea dintai forma de convietuire , conform opiniei azi dominante este constituita de HOARDA , adica un grup de indivizi reuniti fara nici o regula fixa , traind intr-un regim de promiscuitate . In aceasta faza , organizarea sociala avea un caracter precar , instabil , viata hoardei este nomada , lipsind locurile de fixare , stabilite , lipseste agricultura , mijloacele de existenta sunt vanatoarea si pescuitul . Incetul cu incetul acest regim se schimba iesind din promiscuitatea primitiva incep a se recunoaste durabile legaturi de descendenta .

Aceasta se intampla inainte de toate din latura materna , caci legatura ce leaga pe cel nascut de mama este mai stransa si mai usor verificabila decat paternitatea ; in conditiile in care intoarcerea barbatilor din expeditiile de vanatoare era sub semnul intrebarii si raporturile sexuale erau libere. Se ajunge astfel dupa faza hoardei , la faza MATRIARHATULUI , in care femeia alcatuieste nucleul vietii sociale . Trecerea intr-o perioada posterioara de la matriarhat la patriarhat unde tatal devine centrul vietii sociale , capul familiei , de la el calculandu-se legaturile de rudenie , isi are cauzele sale sociale si economice , determinate de schimbarile importante produse : dezvoltarea agriculturii , dezvoltarea pastoritului , a mestesugurilor , a schimburilor , etc. .

Probabil ca evolutia s-a produs cu oarecare diversitate conform conditiilor particulare ale diferitelor popoare , totusi ramane sigur ca organizatia juridica primitiva se intemeiaza pe LEGATURA DE SANGE.
Grupul constituit in acest mod intr-o legatura de sange adevarata sau prezumata prin mijlocul adoptiunii ( care este un fenomen caracteristic in special grupurilor primitive care admit in sanul lor , prin ceremonii determinate indivizi straini considerandu-i descendenti din propriul lor neam ) se numeste in limba latina GENS sau printr-un cuvant scotian clan . Mai il vom numi grup gentilic .

n el domina mai ales autoritatea obiceiului , fiecare individ se considera obligat a urma exemplele stramosilor sai . Acest obicei are o autoritate tacita , dar foarte puternica , reprezentand un amestec de percepte juridice , morale si religioase . El se formeaza indeosebi prin motivele psihologice ale obisnuintei si imitatiei . Credintele religioase conlucreaza la intarirea lui , oprind sau facand dificila orice innoire prin teama de razbunare sau pedepsire din partea strabunilor morti .

Obiceiul are ca efect fundamental formarea unei solidaritati foarte puternice intre partasii aceluiasi grup asa incat individul in sine nu are valoare , ci numai intrucat face parte dintr-un asemenea grup . De aici , doua consecinte importante . " Prima consecinta a solidaritatii unui grup este ASISTENTA MUTUALA intre asociati , in cazul in care unul dintre ei a fost ofensat de straini . Atunci grupul intreg reactioneaza si nu numai impotriva ofensatorului , ci impotriva intregului grup caruia el , agresorul , ii apartine . Reactiunea are intotdeauna un caracter colectiv " .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.