Relatia dintre simbolul cultural si imaginar

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.89

nivel: Liceu

Relatia dintre simbolismul cultural si imaginar este reciproca. Daca prin imaginar intelegem modul complex in care sunt formate mentalitatile, ideologiile, mitologiile unei colectivitati, reiese ca acestea nu se pot alcatui fara un sistem de reprezentare simbolica, iar acesta nu functioneaza decat din interiorul unui imaginar. Nu trebuie sa consideram cele doua parti ale relatiei ca fiind strict s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre simbolul cultural si imaginar

Relatia dintre simbolismul cultural si imaginar este reciproca. Daca prin imaginar intelegem modul complex in care sunt formate mentalitatile, ideologiile, mitologiile unei colectivitati, reiese ca acestea nu se pot alcatui fara un sistem de reprezentare simbolica, iar acesta nu functioneaza decat din interiorul unui imaginar. Nu trebuie sa consideram cele doua parti ale relatiei ca fiind strict separate. Praxis-ul cultural care este campul de actiune al imaginarului, este in acelasi timp constituit de o retea de simboluri.

Ceea merita sa retinem este rolul pe care imaginarul il daruieste "citirii" realitatii, teaxtualizarii acesteia, interpretarii prin care realitatea devine inteligibila, lizibila. Prin citirea realitatii de care are loc un proces de de-marcare a spatiului cultural precum si al timpului in care are loc ori este proiectata interventia umana. Continua definire a locului si timpului in care omul actioneaza, fixarea coordonatelor spatio-temporale ale oricarei activitati umane, a existentei omului in general, tine de fundamentele culturale ale omului. Prin relatia dintre imaginar si simbolism cultural, percepem relatia neintrerupta de socializare si re-socializare pe care oamenii o construiesc prin praxis.

Un exemplu pe care il subliniaza Bourdieu de pilda, este cel privind locul eufemismului in culturile arhaice : acesta "imblanzeste" realitatea, facand-o propice omului, reprezentand o strategie culturala de control asupra a ceva perceput ostil. La celalalt capat, reversul acestei actiuni, cea de demonizare, de semnificarea cu simbolul raului ori al pericolului a actiunii umane. Cele doua laturi sunt de regasit in vocabularul simbolic politic actual de pilda, cele desemnat de comunitate sa descrie cel mai coerent actiinea umana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.