Relatia dintre invatare si dezvoltare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sensul dezvoltarii psihice este ascendent, progresiv, insemnand treceri de la simplu la complex, de la inferior la superior. De-a lungul ontogenezei, psihicul copilului se dezvolta treptat."Trecerea de la senzatie la perceptie, deci de la reflectarea insusirilor izolate ale obiectelor si fenomenelor la reflectarea obiectelor in multitudinea insusirilor acestora, de la imagini primare din percept[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre invatare si dezvoltare

Sensul dezvoltarii psihice este ascendent, progresiv, insemnand treceri de la simplu la complex, de la inferior la superior. De-a lungul ontogenezei, psihicul copilului se dezvolta treptat."Trecerea de la senzatie la perceptie, deci de la reflectarea insusirilor izolate ale obiectelor si fenomenelor la reflectarea obiectelor in multitudinea insusirilor acestora, de la imagini primare din perceptii la imagini secundare din reprezentari, de la senzorial la logic deci de la simtire la gandire, de la reflectarea insusirilor neesentiale, accidentale ale obiectelor la surprinderea insusirilor esentiale si generale ale acestora echivaleaza cu dezvoltarea psihica a omului ." (1, pg. 26)

Dezvoltarea psihica nu este liniara, uniforma, continua, ci polimorfa si discontinua, decurgand ca o succesiune de stadii in care echilibrul alterneaza si ritmeaza cu dezichilibrul, iar perioadele de transformari psihice spectaculoase sunt urmate de perioadele de relaxare. Ea reprezinta procesul formarii copilului de noi seturi de procese, insusiri si dimensiuni psihice cat si restructurarea continua a acestora.. Dezvoltarea psihica nu este nici un proces impus din afara, nici unul preponderent genetic, ci un proces cu legitati interne proprii.

Izvorul dezvoltarii psihice il constitue contradictiile interne care apar ca urmare a influentelor externe. Astfel, educatia, ca factor extern, contribuie la declansarea si intensificarea luptei dintre elementele contradictorii, oferind in acelasi timp resursele si mijloacele necesare pentru solutionarea si inlaturarea unor contradictii interne. Educatia nu devine nemijlocit fapt al dezvoltarii psihice, ci constituie punct de plecare spre dezvoltare. Ca actiune sociala constienta, ea poate stimula si accelera aportul celorlalti factori (mediul si ereditatea) in procesul dezvoltarii.

Influentele mediului si educatiei nu sunt preluate pasiv de copil, ci le opune propria sa activitate, insemnand receptivitate, rezistenta, acceptare si refuz, reprezentand intr-un cuvant o optiune. Actiunea educationala apare ca o interactiune in care se imbina stimularea externa cu activitatea personala a copilului.Forta propulsoare a dezvoltarii psihice este motivatia, cauzalitate externa transpusa in plan psihic, interiorizata si asimilata.

Este un proces viu, generativ care produce automiscare, autodeterminare, subiectul isi detemina actiunile din proprie initiativa in consonanta cu interesele, structurile lui motivationale. Forta propulsoare rezulta din conflictul motivului. Prin propria activitate, copilul redescopera capacitatile umane obiective in mediul socio-cultural, le asimileaza si le interiorizeaza, transformandu-le in continut si organizarea vietii psihice. Astfel copilul se dezvolta. In activitatea sa de invatare, copilul trebuie sa reproduca pentru sine sistemul influentelor si cerintelor externe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.