Relatia dintre inteligenta si personalitate

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.20

nivel: Facultate

Altfel spus, personalitatea integreaza organismul individual, structurile psihice umane si, totodata, relatiile sociale in care omul este prins ca si mijloacele culturale de care dispune. De aceea s-a spus ca la nivelul omului integral personalitatea este un sistem bio-psiho-socio-cultural , ce se constituie fundamental in conditiile existentei si activitatii din primele etape ale dezvoltarii indi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre inteligenta si personalitate

Altfel spus, personalitatea integreaza organismul individual, structurile psihice umane si, totodata, relatiile sociale in care omul este prins ca si mijloacele culturale de care dispune. De aceea s-a spus ca la nivelul omului integral personalitatea este un sistem bio-psiho-socio-cultural , ce se constituie fundamental in conditiile existentei si activitatii din primele etape ale dezvoltarii individuale in societate.

Sistemul psihic uman se incheaga la confluenta dintre biologic si socio-cultural si nu poate fi redus doar la una din acestea deoarece exista legi psihice specifice. Nucleul psihic este totodata rezultat si premisa a dezvoltarii umane, iar psihicul constient este strans legat de toate celelalte compartimente ale personalitatii.

Personalitatea - ca organizare distincta a structurilor de adaptare la mediu nu este formata la nastere, dar se poate spune ca incepe la nastere, iar procesul devenirii ei continua de-a lungul intregii vieti sub influienta unui cumul de factori.

Intre factorii si conditiile care intervin, trei sunt considerati fundamentali, in sensul ca lipsa lor ar face imposibila sau ar compromite dezvoltarea pshica.

Primul dintre acesta este ereditatea; definita ca proprietate a organismelor vii de a transmite urmasilor caracteristicile pe care le-a dobandit de-a lugul filogenezei. Ereditarea joaca un rol important in conturarea personalitatii.

Ansamblul insusirilor transmise ereditar alcatuiesc genotipul iar interactiunea acestuia cu mediul reprezinta fenotipul. Biologia contemporana a demonstrat temeinic ereditatea biologica a fiintei umane.
S-a pus intrebarea daca putem vorbi de o ereditate psihologica. In acest sens au fost initiate cercetari speciale care au confruntat date privind:

a) particularitati ale parintilor si copiilor;
b) particularitati ale diferitelor generatii;
c) specificul dezvoltarii la cei care s-au nascut cu deficiente ereditare;

d) asemanari si deosebiri intre gemenii monozigoti si dizigoti care s-au dezvoltat in acelasi mediu sau in medii diferite;
e) stabilire de asemanari si deosebiri intre frati si surori din familii obisnuite;
f) studiul familiilor celebre,asa cum a fost Bach.

Desfasurate de-a lungul timpului acest gen de cercetari a generat pozitii diferite in ceea ce priveste rolul acordat ereditatii pentru viata psihica umana. Ele au pendulat intre conceptia transmiterii ereditare a insusirilor si stucturilor psihice si cea a negarii vreunui rol al ereditatii in geneza psihicului uman.

Psihologia contemporana, generalizand propriile cercetari si sprijinindu-se pe datele biologiei moderne a cucerit o pozitie avansata in ceea ce privesre rolul ereditatii pentru dezvoltarea psihica. In primul rand s-a eleminat tendinta de a considera contributia ereditatii in sine, izolata de interactiunea cu ceilalti factori, conceptie apartinand gandirii biologice actuale.

In acest sens, B.Inhelder si colaboratorii sai subliniaza: "... biologia moderna nu mai accepta granite absolute intre mecanismele genetice si cele fenotipice si admite o anumita interactiune intre ele".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.