Relatia dintre incipit si final intr-un basm cult

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Facultate

Pe parcursul desfasurarii actiunii, Harap- Alb dobandeste calitati, iar probele la care este supus au rolul de a-l initia si de a-l duce la cea de-a doua renastere, de aceasta data in plan superios. Dup ace trec peste "noua mari si noua tari", cei doi ajung la curtea lui Verde Imparat, unde spanul il oblige pe Harap- Alb sa stea la grajd sis a se ingrijeasca de cal.

In caliteatea s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre incipit si final intr-un basm cult

Pe parcursul desfasurarii actiunii, Harap- Alb dobandeste calitati, iar probele la care este supus au rolul de a-l initia si de a-l duce la cea de-a doua renastere, de aceasta data in plan superios. Dup ace trec peste "noua mari si noua tari", cei doi ajung la curtea lui Verde Imparat, unde spanul il oblige pe Harap- Alb sa stea la grajd sis a se ingrijeasca de cal.

In caliteatea sa de sluba este supus la trei probe initiatice, sa aduca salati din Gradina Usului, apoi pielea cerbului fermecat care era batuta cu pietre scumpe si petirea fetei imparatului Ros. Primele doua probe le-a deposit fiind ajutat de Sfanta Duminica.In drumul spre Rosu Imparat, eroul dobandeste noi calitati care "evidentiaza maturizarea sa". Acum stiind "ce-i nacazul", el da dovada de spirit de sacrificiu si de mila, protejand furnicile, de bunatatea si pricepere construind un adapost pentru albine, toleranta fata de cei care au o alta intatisare atunci cand ii accepta ca insotitori pe Gerila, Ochila,

Flamanzila, Setila, Pasari- Lati- Lungila.Ajuns la imparatul Ros, este supus altor probe pe care le depaseste cu ajutorul acestor personaje supranaturale: craiasa furnicilor, a albinelor si a celor care erau intrupari ale fortelor naturii.Fata imparatului Ros initiaza o intrecere intre turtureaua ei si calul lui Harap- Alb care sunt trimisi sa aduca "trei smicele de mar dulce, apa vie si apa moarta de unde se bat muntii in capete". Prin viclenie calul depaseste proba asa incat fata este nevoita sa plece impreuna cu eroul spre curtea lui Verde Imparat, iar pe drum cei doi se indragostesc unul de celalalt.

Refacerea echilibrului initial are loc in momentul in care ajung. Fata este principalul ajutor in refacerea acestui echilibru, dezvaluind identitatea lui Harap- Alb. Spanul se repede si ii taie capul convins ca si-a incalcat juramantul, dar calul il pedepseste pe span.Fata il readuce la viata pe erou cu ajutorul smicelelor, al apei vii si al apei moarte. Astfel, eroul renaste in plan superior. El redevine fiu de crai si va fi si urmasul la tron al unchiului sau.

Deznodamantul, ca in toate basmele, este nunta, aceasta fiind rasplata eroului.Naratiunea este realitata la persoana a treia, ceea ce presupune existenta unui narrator omniscient si a unei perspective narative obiective.Incipitul basmului il constituie formula initiala, introducand cititorul intr-o lume a fictiunii, o lume gru de asimilat lumii reale. In basmul popular incipitul este compus din patru secvente: " A fost odata", care sugereaza ca intamplarile au avut loc in realitate, a doua secventa " ca niciodata".

Care sugereaza unicitatea, a treia " ca de n-ar fin u s-ar mai povesti", accentueaza caracterul real al intamplarilor, iar a patra care debuteaza cu " pe cand" sugereaza caracterul fabulos al basmului si al cadrului temporal. In basmul lui Creanga, formula initiala" Amu cica era odata" se deosebeste de cea din basmul popular, fiind redusa la prima secventa. Aici apar insa doua elemente in apozite " amu" si "odata", marca a timpului nararii ce evidential atemporalitatea, si adverbul " cica", ce sugereaza incertitudinea, cu alte cuvinte autorul nu-si asuma rolul de povestitor al unor intamplari reale, asa cum apare in basmul popular.

Inciputul in basmul lui Creanga mai cuprinde si elemente referitoare la cadrul spatio- temporal, la personaje precum si la lumea plina de primejdii in care va calatori eroul. Formula de incheiere din basmul popular" si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea - asa, si-am incalecat pe-o capsuna si v-am spus o mare si gogonata minciuna" are rolul de a atrage cititorului atentia ca totul a fost inchipuire, intrand in opozitie cu formula initiala " ca de n-ar fin u s-ar povesti"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.