Relatia dintre etica si administratie publica - conceptul de obligatii etice concurente

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.56

nivel: Facultate

Intr-o alta selectie: "Etica si serviciul Public", Stephen Bailey foloseste spusele lui Appleby pentru a dezvolta idei psihologice pana la calitati esentiale ale comportamentului moral in serviciul public. In miezul eseului lui Bailey este accentul pe trei calitati morale in administratia publica: curaj, optimism, cinste insotite de blandete. Optimismul, din punctul sau de vedere, este capacitatea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre etica si administratie publica - conceptul de obligatii etice concurente

Intr-o alta selectie: "Etica si serviciul Public", Stephen Bailey foloseste spusele lui Appleby pentru a dezvolta idei psihologice pana la calitati esentiale ale comportamentului moral in serviciul public. In miezul eseului lui Bailey este accentul pe trei calitati morale in administratia publica: curaj, optimism, cinste insotite de blandete. Optimismul, din punctul sau de vedere, este capacitatea unui functionar public de a se ocupa de situatiile ambigue, pastrand secretul in scop bine definit.

Curajul este capacitatea de a decide si actiona in fata situatiilor cand lipsa de actiune, indecizia sau acordul cu tendinta populara pot genera solutia usoara. Justetea temperata de blandete permite mentinerea standardelor justitiei in decizii ce afecteaza interesul public.3 Bailey subliniaza continutul etic indicat al celor mai importante probleme pubice. El scoate in evidenta cum complexitati variate ale serviciului public adauga enorme complicatii la comportamentul moral astfel ca rezolutia problemelor publice nu poate fi alba sau neagra.

"Cea mai buna solutie - scrie Bailey - rar este fara un pret al sau...si un semn al maturitatii morale exista in aprecierea inevitabilitatii efectelor inaintate si adesea maligne ale alegerilor morale benefice.O unda de pesimism reiese din opera lui Bailey pentru ca observa ca politicile publice rar conduc la o victorie totala pentru "bine" si o infrangere totala a "raului". Intr-adevar, solutiile politice ele insele creaza adesea noi probleme politice.
Este conduita etica din serviciul public rezultatul teoriei lui Barnard cum ca abilitatea creatoare a unui functionar rezolva "codurile etice competitive"? Sau "garantiile institutionale"ale lui Appley? Sau "calitatile morale" esentiale?

In culegerea lui Dwight Waldo "Administratia Publica si Etica" autorul tinde sa traseze terenul dificil si complicat al relatiei dintre administratia publica si etica. Cum Waldo afirma ca la inceput "comportamentul moral sau etic din administratia publica este o problema complicata, intr-adevar haotica." Pentru a elabora cauzele acestei complexitati curente el incepe prin a schita usor fundamentul istoric in care s-a implicat distinctia dintre moralitatea "publica" si "privata" si relatia dintre "stat si legea suprema". Iata-ne plasati intr-o optica concisa, de 2000 de ani, a unor teorii politice care ne-au adus la dilemele sec.XX. El ne elaboreaza un fundal intelectual plin de judecata pentru intelegerea scenei contemporane confuze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.