Relatia dintre doua personaje in povestea lui Harap Alb

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.22

nivel: Liceu

Într-un conflict dintre cei doi, după demascarea Spânului, acesta îi taie capul lui Harap-Alb, eliberându-l de jurământ, semn ca inițierea este încheiată, iar rolul Spânului ia sfârșit. Eroul reînvie însă, datorită ajutorului primit de la prietenii săi, semn că a știut să fie un bun prieten, și primește împărăția și pe fata pe care o dorea. Maturizarea eroului, la care Spânul contribuie în mod dec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre doua personaje in povestea lui Harap Alb

Într-un conflict dintre cei doi, după demascarea Spânului, acesta îi taie capul lui Harap-Alb, eliberându-l de jurământ, semn ca inițierea este încheiată, iar rolul Spânului ia sfârșit. Eroul reînvie însă, datorită ajutorului primit de la prietenii săi, semn că a știut să fie un bun prieten, și primește împărăția și pe fata pe care o dorea. Maturizarea eroului, la care Spânul contribuie în mod decisiv, este confirmată de nuntă și de schimbarea statului social.

Pesonajele aflate în opoziție sunt ușor de recunoscut și după nume: Harap-Alb reflectă condiția duală, rob, slugă (Harap), dar și originea lui nobilă și naivitatea sa de la început (Alb); pe când Spânul este, după nume, întruchiparea răului.

„Povestea lui Harap-Alb” dă cititorului impresia că nu doar naratorul, ci și personajele, par a avea cunoștință de scenariul inițiatic pe care trebuie să-l traverseze protagonistul. În acest scenariu eroul are de învățat și de la Spân, simbol al răului necesar, pentru a-i testa limitele și a-l ajuta să se maturizeze.

Cu excepția eroului care este văzut în evoluție, celelalte personaje sunt reductibile la o trăsătură dominantă, reprezentativă tipologii umane. Spânul este tipul vicleanului, rolul său fiind acela de a-l iniția (în mod involuntar) pe erou și de a ajuta cititorul să înțeleagă mai bine tipologia personajului principal prin raportare la personajul antagonist (caracterizare indirectă).

Harap-Alb trece astfel de la mezinul craiului, cel timid și rușinos, cum este descris la început, la un împărat demn de titlul pe care îl poartă și asta în mare parte datorită Spânului și încercărilor la care îl supune pe erou.

Esența basmului, ideea că binele triumfă întotdeauna în fața răului, este păstrată și în „Povestea lui Harap-Alb”, doar că drumul inițiatic al eroului este mai interesant pentru cititor.Deși este un personaj de basm, Harap-Alb nu este acel Făt-Frumos din basmele populare, model de perfecțiune fizică și morală, dotat cu puteri supranaturale; el este umanizat prin comportament, atitudine, limbaj, personaj dinamic ce parcurge aventura inițierii.

Protagonistul traversează o serie de probe, învață din greșeli și progresează, se maturizează pentru a merita să devină împărat, basmul putând fiind considerat astfel un bildungsroman.

Așadar, deși basmul cult al lui Ion Creangă pornește de la tiparul popular, păstrând tipologia personajelor, se depărtează de acesta prin stilul de a povesti, prin problematica mult mai complexă și prin crearea unor personaje individualizate, devenind astfel memorabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.