Relatia dintre doua personaje in basm

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.90

nivel: Liceu

Referat despre Relatia dintre doua personaje in basm
Numai ca in codrul in care se rataceste interdictia tatalui este incalcata, Harap-Alb il intalneste pe Span. Devenit sluga spanului, isi asuma si numele de Harap-Alb, dovedind in acelasi timp loialitate si supunere fata de stapanul sau, intrucat jurase pe palos. Flacaul nu-si incalca juramantul facut spanului, isi respecta cuva[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre doua personaje in basm

Referat despre Relatia dintre doua personaje in basm
Numai ca in codrul in care se rataceste interdictia tatalui este incalcata, Harap-Alb il intalneste pe Span. Devenit sluga spanului, isi asuma si numele de Harap-Alb, dovedind in acelasi timp loialitate si supunere fata de stapanul sau, intrucat jurase pe palos. Flacaul nu-si incalca juramantul facut spanului, isi respecta cuvantul dat.

Ca modalitati de caracterizare retinem: caracterizarea directa, autocaracterizarea, caracterizarea de catre alte personaje, onomastica personajelor, modalitatile de expunere-naratiunea, dialogul,descrierea, monologul interior umorul, ironia si autoironia.

O figura aparte in cadrul basmului ramane cea a Spanului,falsul erou, care prin nume trimite la rau - in cadrul societatii arhaice, omul Span ,ca de altfel si omul Rosu , erau considerati, din cauza anomaliilor fizice, o intruchipare a Diavolului.

Desi este considerat un personaj negativ, prin faptul ca vrea ,,sa-l piarda" pe erou cu orice pret trimitandu-l sa implineasca cele mai dificile dorinte ale lui Verde Imparat, Spanul intruchipeaza un alter-ego al eroului care il indeamna mereu la savarsirea actului eroic, impingandu-l sa fie ceea ce ar trebui sa fie. Chiar moartea finala a eroului, a carei raspundere o poarta nu este o simpla razbunare ci ajutorul pe care Spanul i-l da pentru a trece prin ultima proba fundamentala-initierea in moarte-fara de care nu ar fi putut accede la statutul de initiat simbolizat in basm prin functia de Imparat.

Ca personaj de basm, Spanul intruchipeaza fortele raului (raufacatorul), un fel de Zmeul-Zmeilor, care seamana in lume teroare, rautate si violenta. Ca personaj real, el intruchipeaza individul perfid, deprins a obtine avantaje si bogatie prin inselaciune. Falsificandu-si un statul social, la care altfel n-ar fi avut acces, el este, prin nastere, un om rau si de proasta conditie sociala, "vita de boz tot ragoz".

Personajul este conturat atat prin caracterizarea directa facuta de narator sau de celelalte personaje, cat si prin caracterizare indirecta, comportamentul sau si relatiile cu ceilaiti compunand un portret urn an infricosator. Portretul fizic se reduce la o singura trasatura, exprimata direct, "un om span", (barbat caruia nu-i creste barba - n.n.\ naratorul sugerand conceptia populara potrivit careia unei anomalii fizice ii corespunde o deficienta caracteriala majora. Conform acestei idei stravechi, "omul insemnat" este periculos si trebuie sa te feresti de el: "De obicei, acestia (oamenii insemnati - n.n.) sunt rai, cruzi, perfizi si lingusitori" (O.Barlea).

Portretul moral reiese in mod indirect, din faptele, vorbele si atitudinea personajului, precum si din relatiile cu celelalte personaje. La intalnirea cu Harap-Alb, Spanul este lingusitor si umil, "sa nu-ti fie cu suparare, drumetule", "nu ai cumva trebuinta de sluga, voinice?", laudandu-se cu harnicia: "muncesc, muncesc si nu s-alege -nimica de mine, pentru ca tot de stapani calici mi-am avut parte". Se autocompatimeste, plangandu-se de ghinionul care se tine scai de el si exprima, cu prefacuta modestie, filozofia sa de viata,: "la calic slujesti, calic ramai. Cand as da odata peste un stapan cum gandesc eu, n-as sti ce sa-i fac sa nu-l smintesc" (sa nu-l supar - n.n.).

Viclean peste masura, nu se da in laturi sa pacaieasca un "boboc" (nepriceput, lipsit de experienta - n.n.) cum era mezinul craiului si-l atrage in capcana din fantana prin minciuni si tentatii ce dovedesc o buna cunoastere de oameni, o pricepere uimitoare de a sesiza si de a profita de siabiciunile celorlalti. De indata ce pune capacul pe gura fantanii in care se afla flul craiului, Spanul devine rautacios si amenintator si-l sileste sa jure pe palos: "Daca vrei sa mai vezi soarele cu ochii si sa mai calci pe iarba verde, atunci jura-mi-te pe ascutisul palosului tau ca mi-i da ascultare si supunere intru toate, chiar si-n foc de ti-as zice sa te arunci".

Numele de Harap-Alb, pe care i-l da Spanul, intregeste umilinta la care este supus fiul de crai: "D-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb; aista ti-i numele, si altul nu".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.