Relatia dintre atitudinea fata de consumul de droguri - intentii - comportament si complianta la politici antidrog

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Acest lucru se explica prin faptul ca avem de-a face cu o dinamica a patternurilor de consum si a factorilor biologici, psihologici si socioculturali, care genereaza noi modele de consum, comportamente si atitudini care deja nu mai pot fi explicate integral prin prisma teoriilor existente. Cu siguranta initierea consumului tine de o serie de factori predispozanti, genetici, psihologici, sociocultu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia dintre atitudinea fata de consumul de droguri - intentii - comportament si complianta la politici antidrog

Acest lucru se explica prin faptul ca avem de-a face cu o dinamica a patternurilor de consum si a factorilor biologici, psihologici si socioculturali, care genereaza noi modele de consum, comportamente si atitudini care deja nu mai pot fi explicate integral prin prisma teoriilor existente. Cu siguranta initierea consumului tine de o serie de factori predispozanti, genetici, psihologici, socioculturali si de interactiunea dintre mediu, procesul de invatare, procesul de socializare si expectante.

Acesti factori au fost abordati in teorii, fie individual, in teorii si modele partiale, fie integrat, in teorii si modele integrative, comprehensive. Cert este ca toate aceste teorii si modele se refera la cauzalitate, ceea ce sugereaza ca fenomenul este destul de complex ca sa poata fi explicat prin putine teorii. Numeroase studii au identificat o varietate de factori care explica consumul de droguri, de la un nivel micro-psihologic, la un nivel socio-psihologic, sau macro-sociologic.

Variabilele psihologice asociate cu consumul de droguri includ valori si expectante, controlul perceput, depresia, impulsivitatea, stima de sine, atitudinile, devianta, religiozitatea, dependenta, anxietatea si alte trasaturi cognitiv-emotionale. La nivel socio-psihologic s-au identificat cativa factori care coreleaza cu motivatia de a consuma droguri: compatibilitatea valorilor dintre parinti-prieteni, relativa influenta a persoanelor semnificative, suportul si controlul parental, aprobarea prietenilor, modele de devianta, consumul in familie sau intre egali.

In mod evident, raspunsul la intrebarea de ce consuma oameni droguri necesita explicarea unui fenomen complex cu multipli factori socio-psihologici interrelationati. Ideal este un cadru teoretic care sa ofere integrarea sistematica a mai multor teorii si rezultate privind motivatia de a consuma droguri.

Teoria propusa de Ajzen si Fishbein, cu privire la intentiile comportamentale ofera posibilitati de integrare si clarificare a cercetarilor din domeniul consumului de droguri, si in plus, abordeaza controversa privind relatia dintre atitudini si comportament. Daca se poate afirma pe deplin ca, consumul de droguri este un comportament intentionat, orientat spre un scop, atunci, aceasta teorie, care se focalizeaza pe determinanti specifici ai intentiilor se poate aplica intentiei de a consuma droguri.

Se considera comportamentul unei persoane, ca functie a intentiilor sale de a realiza un comportament, intentia comportamentala fiind functia a doi factori : (a) atitudinea fata de comportament si (b) normele subiective cu privire la comportament (dupa teoria actiunii rationale), (a) atitudinea fata de comportament, (b) normele subiective cu privire la comportament, (c) perceptia controlului comportamental, dupa teoria comportamentului planificat.

Influenta mediului social asupra comportamentului este o functie a credintelor normative si a motivatiei de complianta, care se bazeaza pe informatiile persoanei pe care le primeste de la referentii relevanti. Dupa Ajzen si Fishbein aceste doua concepte psiho-sociale de baza, atitudini si norme sociale, creeaza o legatura intre abordarile psihologice si cele sociologice privind studiul comportamentului uman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.