Relatia centrica RC

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Axa balama terminala este axa imaginara care uneste cei 2 condili atunci cand acestia fac o miscare de rotatie pura, in timpul deschiderii gurii, respectiv a inchiderii care nu depaseste 20 mm;
daca deschiderea gurii depaseste 20 mm, respectiv se realizeaza intre 20 - 40mm limita maxima de deschidere atunci condilii nu mai pot ramane in pozitia de RC pentru ca nu se mai pot rota in jurul ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia centrica RC

Axa balama terminala este axa imaginara care uneste cei 2 condili atunci cand acestia fac o miscare de rotatie pura, in timpul deschiderii gurii, respectiv a inchiderii care nu depaseste 20 mm;
daca deschiderea gurii depaseste 20 mm, respectiv se realizeaza intre 20 - 40mm limita maxima de deschidere atunci condilii nu mai pot ramane in pozitia de RC pentru ca nu se mai pot rota in jurul acestei axe si incep sa se deplaseze pe panta tuberculului articular.

din acest motiv pentru determinarea RC nu ne intereseaza deschiderea > 20mm ci < care realizeaza miscarea de rotatie pura, care se face cand condilii sunt plasati in RC. Concluzie: De la deschiderea gurii spre inchis mandibula va trebui sa parcurga 2 timpi de inchidere:
RC este o pozitie constanta tot timpul vietii, nefiind conditionata de prezenta dintilor → exista deci si in edentatii partiale sau totale.
exista o formulare care "pare gresita "si suna astfel: este constanta tot timpul vietii indiferent de prezenta sau absenta dintilor → dintii nu o influenteaza ceea ce este adevarat.

acestia nu o influenteaza cand avem ocluzie centrica. in conditiile in care apare un obstacol la nivelul ocluziei → interferenta sau contact prematur → nu-si mai poate gasi potitia normala deoarece mandibula este dirijata pe alte pozitii. binenteles fiind un corp rigid pozitioneaza nefunctional si condilii → daca se indeparteaza obstacolul se revine la normal.2) RC este o pozitie diagnostica : de la care porneste orice analiza ocluzala. orice examen clinic sa porneasca de la pozitia RC; sa conducem condilii in RC pentru a vedea care sunt rapoartele de ocluzie. Astfel putem aprecia daca rapoartele sunt functionale sau nefunctionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.