Relatia calitate - pret.Piata concurentiala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.19

nivel: Liceu

Coborârea prețurilor sub incidența concurenței între producători se bazează pe posibilitățile pe care le are fiecare dintre rivali de a reduce costul unitar. Nivelul costului de concurență definit ca fiind prețul cel mai mic la nivel nominal, trebuie să se situeze deasupra costului.
In acest fel, acțiunea agenților economici către poziția de lider în competiție trebuie să se sprijine pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Relatia calitate - pret.Piata concurentiala

Coborârea prețurilor sub incidența concurenței între producători se bazează pe posibilitățile pe care le are fiecare dintre rivali de a reduce costul unitar. Nivelul costului de concurență definit ca fiind prețul cel mai mic la nivel nominal, trebuie să se situeze deasupra costului.
In acest fel, acțiunea agenților economici către poziția de lider în competiție trebuie să se sprijine pe baze economice reale.
Așadar, concurența între producători exercită o permanentă presiune asupra scăderii prețurilor de vânzare. Totodată concurența contribuie la lărgirea pieței în ceea ce privește cantitatea cerută de consumatori, care este cu atât mai mare cu cât prețul este mai mic.

Aici poate fi amintită legea lui King (1648-1712) ce arată în esență că un deficit de recoltă de grâu face să-i crească prețul, iar o recoltă bună determină o scădere a prețului și a venitului. King anticipa legea cererii și ofertei care a constituit și constituie încă o preocupare în știința economică dar care pivotează în jurul aceluiași ax, prețul.
Prețul depinde de punctul de intersecție al curbei ofertei cu cea a cererii.
Deoarece prețul joacă un rol important în decizia cumpărătorului, în funcție de modul în care se folosește ca mijloc de orientare a tranzacțiilor, se consideră că piața se echilibrează pentru prețul care permite egalitatea dintre cantitatea cerută de consumator și cantitatea oferită de către producători.

Astfel, prețul constituie un pol de atracție către care converg toate forțele pieței, el este “un mic nord al busolei economice” după cum afirma Michel Didier.
Cunoașterea concurenței de către întreprinderile producătoare a condus la identificarea unor tipuri de strategii de atragere a interesului pieței. Este vorba în mod deosebit de următoarele:
• strategia efortului concentrat destinat atragerii clientelei particulare pentru un produs particular, pentru care se oferă cele mai bune servicii;
• strategia diferențierii bunurilor într-o gamă superioară pentru cucerirea interesului clienților pentru un bun particular, pentru care capătă trăsături de unicate prin corelația de ansamblu produs – marcă – înfățișare – servire ;
• strategia dominației globale prin costuri cu care se asigură prețurilor imbatabile neexcluzându-se, desigur, calitatea produsului și serviciului oferit clientului.

CAP II: COMPETIȚIA IMPLICĂ CALITATE

Principalii factori care, în opinia oamenilor de afaceri contribuie la succesul întreprinderii sunt: produsul sau serviciul de calitate, serviciul sau bunul asigurat clientelei , buna planificare, expertiza personalului, bunele relații de muncă, prețul produsului sau serviciului. In mod independent de acești factori proprii întreprinderilor, oamenii de afaceri trebuie să fie determinați și să posede gustul de reușită în afaceri prin activitatea susținută ( în afaceri), disciplină, comunicare, conducere, intuiție, personalitate puternică, asumare de riscuri calculate, spirit național. Pentru a înțelege mai bine natura de azi a capitalismului este de ajuns să comparăm destinul a două întreprinderi celebre care au revoluționat industria informaticii: Apple și Microsoft.

Cei mai mulți observatori sunt de acord că cei de la Apple - creatorii MacintoshŹ-urilor sunt mai inventivi decât cei de la Microsoft. In anul 1995 Micosoft dezvoltă un program logic Windows’95, care regăsește nivelul de accesibilitate disponibil pe Macintosh de aproape zece ani. Totuși Apple este în criză, iar Microsoft înflorește. Apple a comis de fapt o eroare fundamentală prin adoptarea unei strategii protecționiste: în loc să se specializeze în fabricarea sistemelor logice, firma a vrut să fabrice totul (programele logice, computerele, imprimantele etc.) Microsoft alege o strategie deschisă: lasă firmele Compaq sau Dell să fabrice cele mai bune computere, Hewlett Packward cele mai bune imprimante. Rezultatul: Apple este aproape de faliment în timp ce Microsoft a depășit capitalizarea bursieră a IBM. Microsoft și-a limitat ”fereastra de vulnerabilitate“ după cum afirma David Cohen la singurul produs în care era expert: fabricarea de produse logice.

Prin intermediul contractelor încheiate, informațiile circulă liber și se difuzează rapid. Interconexiunile -deseori imprevizibile- ce au loc în interiorul lumii afacerilor, conduc la perceperea unor noi căi de competiție și a unor oportunități.
Globalizarea în creșterea pieței este demonstrată prin faptul ca o parte tot mai mare din totalul producției fabricate în țările dezvoltate încorporează elemente de fabricație străină. Astfel, exemplul Japoniei este concludent: fiind o țară săracă în resurse, le importă.
Competitivitatea unei națiuni depinde de capacitatea industrială de a-și înnoi și dezvolta unele întreprinderi; obțin avantaje față de cei mai mari concurenți din lume datorită presiunilor și provocărilor la care sunt supuse.

Spre exemplu Anglia poate fi cea mai bună atât în agricultură cât și în industrie și totuși este mai avantajos ca ea să renunțe la unele aspecte din domeniul agricol pentru a se putea specializa în industrie, domeniu în care este foarte bine situată în raport cu celelalte națiuni. Când Anglia se specializează în producția industrială, o face importând produse agricole care-i ruinează propria țărănime, iar țările cu care Anglia face comerț își distrug propriul artizanat. In ambele cazuri tranziția este nemiloasă pentru cei care suportă din plin reconversia industrială, pentru populație.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.