Reglementari juridice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Mijloacele tehnice au constat in aparitia in Europa a tiparului cu litere mobile inventat de Guttenberg in 1445, iar celelalte conditii au fost asigurate de Renastere. S-ar putea spune ca aparitia tiparului a fost o necesitate pentru Renastere si totodata un produs al Renasterii. Dupa aparitia tiparului munca autorilor si industria de librarie au devenit rentabile deoarece cartile noi apar intr-u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglementari juridice

Mijloacele tehnice au constat in aparitia in Europa a tiparului cu litere mobile inventat de Guttenberg in 1445, iar celelalte conditii au fost asigurate de Renastere. S-ar putea spune ca aparitia tiparului a fost o necesitate pentru Renastere si totodata un produs al Renasterii. Dupa aparitia tiparului munca autorilor si industria de librarie au devenit rentabile deoarece cartile noi apar intr-un ritm crescut, se multiplica si se difuzeaza mai repede intrucat conducatorii simt ei insasi nevoia adoptarii unor norme juridice care sa se controleze daca nu creatia insasi macar raspunderea ei.

Printre mijloacele de control adoptate de conducatorii din acea vreme se afla si privilegiile acordate pentru tiparirea si difuzarea acelor lucrari.
Exemplu privilegiul acordat lui Herman Liechtenstein in anul 1494 pentru imprimarea lucrarii Speculum istoriae de catre Republica Venetia.
Privilegiile au ca scop protejarea corporatiilor librariilor si tipografiilor dar si a librariilor si tipografiilor in parte. Indirect era asigurata si protectia autorilor.

In Franta, sub Ludovic al XI-lea, tiparurile erau libere, iar mai tarziu sub Francisc I, a fost interzis librariilor si tipografiilor sa publice sau sa vanda ceva, fara autorizarea prealabila a Universitatii si a Facultatii de Teologie. In Franta, protectia presupunea si autorizatia care nu se dadea pentru o carte a altor persoane. Prin neutralizarea publicarii creatiei altor persoane se prevenea plagiatul.

Prin acordarea privilegiului de tiparire si difuzare tipograful si librarul care primeau privilegiul aveau exclusivitatea drepturilor asupra operatiunilor respective si a veniturilor realizate, iar autorul aflat in viata nu le ceda manuscrisul decat in conditiile respectarii principiului libertatii contractuale.
Daca un tert intra in posesia manuscrisului, nu putea trage nici un folos material pentru ca nu-l putea publica si nici nu obtinea un alt privilegiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.