Reglementarea juridica a combaterii

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial va duce la infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite (prin Carta adoptata la Conferinta de la San Francisco din 1945), care isi asuma in totalitate responsabilitatile Ligii Natiunilor in privinta controlului si a combaterii traficului de droguri. Astfel, la prima sa sesiune din luna februarie 1946, Consiliul economic si social a creat Comisia pentru Stup[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglementarea juridica a combaterii

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial va duce la infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite (prin Carta adoptata la Conferinta de la San Francisco din 1945), care isi asuma in totalitate responsabilitatile Ligii Natiunilor in privinta controlului si a combaterii traficului de droguri. Astfel, la prima sa sesiune din luna februarie 1946, Consiliul economic si social a creat Comisia pentru Stupefiante - compusa initial din 15 membri, apoi din 21 in anul 1961 si din 30 de persoane in anul 1973-, a carei prima activitate notabila a fost "Protocolul din 1946", semnat la 11 decembrie la Lake Success si prin care s-au adus amendamente conventiilor si acordurilor anterior incheiate.

"Protocolul de la Paris", semnat la 19 noiembrie 1948 si intrat in vigoare la 1 decembrie 1949, autorizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii sa supuna controlului international orice drog nou, susceptibil de a crea dependenta si nereglementat in Conventia din 1931.
La 23 iunie 1953 se semneaza la New York "Protocolul asupra opiului", intrat in vigoare la 8 martie 1963, care viza reglementarea si limitarea culturilor de mac, precum si producerea, utilizarea si comertul en-gros ale opiului, autorizand doar 7 tari sa produca opiul pentru export.

"Conventia unica asupra stupefiantelor" a fost adoptata la 30 martie 1961, intrand in vigoare la 13 decembrie 1964 si a inlocuit toate conventiile, acordurile si protocoalele incheiate pana atunci, aducand un suflu nou in lupta contra narcoticelor prin simplificarea organizarii controlului international, sub care au fost puse pentru prima data si plantele din care se extrag drogurile naturale. Dispozitiile acestei conventii vizeaza infiintarea Organului International de Control al Stupefiantelor (O.I.C.S), tratamentul medical si readaptarea toxicomanilor, reglementarea exportului si a importului de droguri.

"Protocolul din 1972", intrat in vigoare la 8 august 1975, amendeaza Conventia din 1961, prevazand limitarea productiei de opiu si a fabricarii stupefiantelor sintetice, distrugerea suprafetelor cultivate ilegal cu mac opiaceu si cannabis, precum si masuri de protectie sociala a toxicomanilor. "Conventia asupra substantelor psihotrope", adoptata la Viena in data de 28 februarie 1971 si intrata in vigoare la 16 august 1976, dispune restrictii in materia drogurilor ce nu se regasesc in prevederile Conventiei din 1961 si interzice operatiunile comerciale de export si import de substante psihotrope, cu exceptia cazului in care contractele se incheie la nivel interguvernamental sau intre entitati legal abilitate in acest sens, fiind necesara o licenta speciala pentru detinerea, producerea ori desfacerea pe piata a drogurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.