Reglementarea concurentei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Principalul motiv pentru care am ales aceasta tema este acela de a explica necesitatea existentei unor legi care sa reglementeze concurenta, in asa fel incat toti agentii economici sa fie cat mai competitivi, obtinanad in acelasi timp maxim de eficienta cu costuri cat mai mici.Prin incalcarea concurentei dintre firmele de pe o anumita piata,cel care este cel mai dezavantajat este consumatorul, deo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglementarea concurentei

Principalul motiv pentru care am ales aceasta tema este acela de a explica necesitatea existentei unor legi care sa reglementeze concurenta, in asa fel incat toti agentii economici sa fie cat mai competitivi, obtinanad in acelasi timp maxim de eficienta cu costuri cat mai mici.Prin incalcarea concurentei dintre firmele de pe o anumita piata,cel care este cel mai dezavantajat este consumatorul, deoarece pretul bunului final pe care il achizitioneaza va fi mai mare, iar firmele vor avea tendinta sa produca mai putin.

Pentru a prezenta cat mai bine ceea ce sa intelege prin concurenta,am structurat primul capitol al acestei lucrari in patru parti,primele legate de conceptul de concurenta, rolul si functiile sale, protectia concurentei economice si o scurta descriere a Consiliului Concurentei.Cel de-al doilea capitol cuprinde noua studii de caz, care fac referire la cele mai importante situatii de nerespectare a concurentei economice, si sanctiunile pe care le-au primit firmele respective.

Ultimele trei dintre aceste studii sunt cazuri care se afla in curs de desfasurare, prezentand pe scurt principalele acuzatii aduse firmelor in cauza si datele pe care le are Consiliul Concurentei pana in prezent.Concurenta reprezinta un fenomen deosebit de important pentru viata economica, dar si pentru viata sociala, deoarece ea reprezinta factorul care motiveaza atat afacerile, cat si existenta oamenilor.Putem afirma ca omul va incerca mereu sa se adapteze mediului sau natural, social si economic in care traieste, ceea ce presupune ca va trebui sa cunoasca ce inseamna competitia.

In primul rand, va concura cu sine insusi, pentru a-si depasi limitele si pentru a se situa intr -o pozitie favorabila in societate. Apoi, va trebui sa concureze cu alti competitori, evidentiindu-si anumite abilitati, care ii vor permite situarea pe o pozitie avantajoasa. Daca ne referim la sfera economica, un agent economic va trebui sa se raporteze permanent la ceilalti competitori de pe piata, jocul competitiei fiind cel care va determina locul competitorilor in cadrul pietei.

Resursele si competentele de care dispune un agent economic si pe care le utilizeaza in lupta pentru castigarea unei pozitii dominante pe piata sunt cele care vor determina pozitia ocupata de individ in cadrul unei piete.Orice agent economic isi desfasoara activitatea in relatii reciproce cu ceilalti, dar si cu mediul natural,social,politic si economic. Mediul economic reflecta relatiile si institutiile care caracterizeaza viata economica a unei societati, elementele sale constitutive, modul in care functioneaza, finalitatile si mecanismele prin care este reglata activitatea economica.

Baza mediului economic o reprezinta sistemul de proprietate asupra bunurilor economice, modul de repartizare a rezultatelor si de adoptare a solutiilor privind problema fundamentala a economiei. La baza proprietatii private, stau doua elemente: piata si concurenta. De modul in care acestea isi indeplinesc functiile depinde calitatea mediului de afaceri concurential.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.