Reglarea functiei gonadelor

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Printre spermatogoniile din peretele tubului se gasesc celule Sertoli (de sprijin) ce asigura mediul nutritiv pentru maturarea spermatogoniilor; produc o proteina ABP absolut necesara pentru transportul testosteronului de la celule Leydig la spermatogonii. Produc si inhibina.Dupa maturare, spermatogoniile trebuie sa mearga de-a lungul epididimului. Spermatozoizii din tubul urinifer sunt imobili s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglarea functiei gonadelor

Printre spermatogoniile din peretele tubului se gasesc celule Sertoli (de sprijin) ce asigura mediul nutritiv pentru maturarea spermatogoniilor; produc o proteina ABP absolut necesara pentru transportul testosteronului de la celule Leydig la spermatogonii. Produc si inhibina.Dupa maturare, spermatogoniile trebuie sa mearga de-a lungul epididimului. Spermatozoizii din tubul urinifer sunt imobili si nu pot penetra in zona pelucida a ovulului. Trecerea dureaza 5-15 zile si se cumuleaza in veziculele siminale si ductul deferent ramanand activi luni.

Lichidul seminal e produs de veziculele seminale, prostata, glande bulbo-uretrale si asigura mediul nutritiv pentru spermatozoizi ca si alcalinizarea mediului vaginal pentru a permite o calatorie cu succes.
Alte functii: anabolizanti (stimuleazua sinteza proteica si stau la originea dimorfismului sexual). La nivelul hipotalamusului si structurilor limbice, testosteronul influenteazp comportamentul realizand comportament sexual si nivelele de agresivitate.
In ovarele unei fetite nou-nascute exista milioane de foliculi, majoritatea degenereaza in copilarie si pubertate.

La femeia matura la inceputul unui ciclu se vor maturiza cateva mii = cohorta. La mijlocul ciclului doar unul va evolua pana la sfarsit. In medie, la fiecare 200 cicluri pot aparea 2 foliculi dominanti ce se vor dezvolta simultan astfel incat 1% din sarcini sunt generatoare cu gemeni dizigoti.Circuitul hormonal e reglat hipot.: neuronii hipot. elibereaza gene RH in circulatia portala adenohipofizara ce vor produce FSH care stimuleaza maturarea foliculara ce vor produce si estrogeni (estradiol) ce vor produce feed-back de bucla lunga ce mentin nivelurile plasmatice de LH si FSH la niveluri reduse.

Odata cu maturarea foliculului se transforma in folicul de Graaf, nivel de estradiol plasmatic crescut; in apropierea ovulatiei atat de amre ca produce fenomene de up-regulation la nivelul celulelor hipofizare pentru gene RH, secretia de gene RH crescute prin feed-back pozitiv si va produce un varf de LH i
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.