Reglarea exprimarii genelor la eucariote

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.54

nivel: Facultate

La eucariote, genele nu sunt organizate in operoni, motiv pentru care reglajul genetic se realizeaza la nivelul genelor individuale. Ca urmare, fiecare molecula de ARNm poarta mesajul genetic pentru o singura catena polipeptidica el fiind monocistronic.
ADN de la eucariote este permanent complexat de histone care, pe langa rolul lor structural de a asigura stabilitatea fibrei de cromatina,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglarea exprimarii genelor la eucariote

La eucariote, genele nu sunt organizate in operoni, motiv pentru care reglajul genetic se realizeaza la nivelul genelor individuale. Ca urmare, fiecare molecula de ARNm poarta mesajul genetic pentru o singura catena polipeptidica el fiind monocistronic.
ADN de la eucariote este permanent complexat de histone care, pe langa rolul lor structural de a asigura stabilitatea fibrei de cromatina, joaca si rol de represori nespecifici generalizati, astfel ca genele se afla intr-o permanenta stare represata.

Pentru a functiona, genele trebuie sa fie induse sa functioneze, atunci cand necesitatile celulei o cer. Activarea genelor se realizeaza cu ajutorul proteinelor nonhistonice. Deoarece la eucariote majoritatea genelor sunt inactivate in orice moment, reglajul genetic se realizeaza nu prin blocarea activitatii lor (represie) ci prin activarea unor anumite gene (inductie), activarea si inactivarea avand un caracter reversibil.Reglarea activitatii genelor se poate realiza la mai multe nivele, evidente in cursul citodiferentierii:

1. Reglaj genetic la nivel transcriptional. La eucariote ca si la procariote, acesta este nivelul cel mai important la care se realizeaza controlul activitatii genelor. Controlul transcriptional determina care dintre gene este transcrisa la un moment dat si rata cu care se realizeaza procesul de transcriere. Genele de la eucariote contin secventa promotor si , de cele mai multe ori o secventa activatoare (enhancer), ele reprezentand elemente reglatoare majore.
Majoritatea genelor de la eucariote sunt inactive (tacute) pana in momentul in care sunt activate in mod specific.

O prima conditie pentru ca procesul de transcriere sa poata fi initiat este ca nucleosomii sa poata fi indepartati de la nivelul regiunii de interes.Histonele, la randul lor, pot sa influenteze proprietatile de transcriere ale ADN prin modificari chimice (fosforilare, acetilare, metilare) afectand astfel interactiunea ADN- histone. Proteinele nonhistonice indeplinesc rolul unor activatori specifici ai genelor asigurand transcrierea diferentiata a genelor , ele interactionand cu histonele pe care le indeparteaza de la nivelul genelor ce rmeaza a fi transcrise.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.