Reglarea activitatii cardio-vasculare

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.98

nivel: Facultate

Reglarea nervoasa se realizeaza prin inervatia sistemului vegetativ simpatic si parasimpatic prin circuite de feedback negativ, coordonate de centrii medulo-bulbo-pontini, ce sunt influentati de impulsuri provenite din interiorul aparatului circulator, si de la alte zone receptoare. Cele mai importante sunt circuitele, respectiv reflexele de punct de plecare in peretii inimii si in asa-numitele zo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reglarea activitatii cardio-vasculare

Reglarea nervoasa se realizeaza prin inervatia sistemului vegetativ simpatic si parasimpatic prin circuite de feedback negativ, coordonate de centrii medulo-bulbo-pontini, ce sunt influentati de impulsuri provenite din interiorul aparatului circulator, si de la alte zone receptoare. Cele mai importante sunt circuitele, respectiv reflexele de punct de plecare in peretii inimii si in asa-numitele zone reflexogene, care se afla in vasele mari si in regiunea sinusului carotidian.

• Receptorii acestor zone pot fi baroreceptori (presoreceptori) si chemoreceptori - ei percep modificarile presiunii (distensia inimii si a vaselor) sau ale compozitiei chimice a sangelui (variatiile presiunii partiale a O2 si CO2 din sange) si descarca impulsuri aferente spre centrii nervosi bulbari, determinand mobilizarea unor mecanisme nervoase sau umorale care tind sa corecteze modificarile survenite si sa normalizeze homeostazia tulburata.

• Caile aferente sunt reprezentate de fibre parasimpatice si simpatice. Aferenta parasimpatica o formeaza fibrele senzitive ale nervilor vagi si glosofaringieni la centrii bulbo-pontini cardioinhibitor si vasodilatator, care determina bradicardie si scaderea progresiva a tensiunii arteriale (reflex depresor).
Aferenta simpatica se realizeaza prin fibre ce au originea in ganglionii spinali cervico-dorsali (pentru inima) si toraco-lombari (pentru vase) care se proiecteaza in centrii medulari simpatici cardioacceleratori si vasopresori; deci aceste fibre reprezinta calea aferenta a reflexelor presoare.

In afara acestor aferente specifice, centrii medulo-bulbo-pontini sunt influentati si de aferente senzitive provenite din zone receptoare nespecializate din piele, mucoase, viscere, musculatura etc.
• Centrii nervosi ai reglarii cardiovasculare se gasesc in formatiunea reticulata bulbo-pontina, unde s-au identificat doua categorii de neuroni:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.