Regiunea Antartica

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Mai multe grupuri de insule din Antarctica sunt considerate parte a regiunii Antarctica, inclusiv Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud, Insulele Orkney de Sud, Insulele Shetland, Insula Bouvet, Insulele Crozet, Insulele Prince Edward, Insula Heard, Insulele Kerguelen, si Insulele McDonald. Aceste insule au un climata oarecum mai blinda decat Antarctica propriu-zisa, si sprijina o diversit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regiunea Antartica

Mai multe grupuri de insule din Antarctica sunt considerate parte a regiunii Antarctica, inclusiv Georgia de Sud si Insulele Sandwich de Sud, Insulele Orkney de Sud, Insulele Shetland, Insula Bouvet, Insulele Crozet, Insulele Prince Edward, Insula Heard, Insulele Kerguelen, si Insulele McDonald. Aceste insule au un climata oarecum mai blinda decat Antarctica propriu-zisa, si sprijina o diversitate mai mare de plante tundra, desi toate sunt prea reci pentru a permite vegetarea arborilor.

Acoperita aproape in totalitate de un strat gros de gheata, Antarctica are foarte putin teren disponibil pentru formarea solurilor sau aparitia vegetatiei. Solul existent s-a format in perioada mai recenta a existentei continentului si are un continut organic scazut, la fel ca si capacitatea de stocare a apei. Antarctica fiind izolata de alte continente, este foarte greu pentru alte tipuri de vegetatie sa se raspandeasca pe teritoriul ei. Temperatura constant scazuta, vanturile puternice si lipsa umiditatii descurajeaza alte plante.

Exceptie fac plantele ce se pot adapta la aceste conditii, fiind capabile sa se dezvolte activ numai cateva zile pe an. Acesti factori limiteaza existenta plantelor in Antarctica numai la cale din Regnul Protista (organisme simple, de obicei unicelulare): alge, licheni si muschi. In Antarctica exista numai doua specii cunoscute de plante ce infloresc, ele se gasesc in Peninsula Antarctica si insulele din jurul sau.

Continentul nu are un echivalent al tundrei arctice, unde se gasesc o mai mare varietate de plante: cea mai bogata vegetatie a Antarcticii poate fi comparata mai mult cu cea din nord, vegetatia saraca a deserturilor polare arctice. Cu toate acestea petice de vegetatie cresc pe toate stancile neacoperite de gheata, pana la 290 km distanta de Polul Sud. Alge de zapada cresc pe zapada si pe suprafata ghetii aproape de coasta, in special de-a lungul Peninsulei Antarctice, unde pasarile de mare si briza oceanului aduc posibilitati de nutritie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.