Regional development

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Problematica coeziunii economice si sociale are doua dimensiuni principale puternic intercorelate: una regionala (relevant in Politica regionala a U.E.) si una de ansamblu la nivel national sau al structurilor integrate de state (ca si stratificare sociala - relevant in Politica sociala a U.E.Coeziunea economica si sociala ca perspectiva de ansamblu (a stratificarii sociale) presupune analiza unor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regional development

Problematica coeziunii economice si sociale are doua dimensiuni principale puternic intercorelate: una regionala (relevant in Politica regionala a U.E.) si una de ansamblu la nivel national sau al structurilor integrate de state (ca si stratificare sociala - relevant in Politica sociala a U.E.Coeziunea economica si sociala ca perspectiva de ansamblu (a stratificarii sociale) presupune analiza unor aspecte legate de decalajele in distributie veniturilor, de ponderea populatiei aflate sub pragul minim de saracie, de excluziune sociala (prin venituri, prin discriminari in ofertele de bunuri, prin blocarea accesului la eductie, cultura si viata civica).

Problemele legate de distributia veniturilor intre membrii societatii au fost analizate inca de pe vremea economistilor mercantilisti, dar preocuparile serioase privind echitatea acestei distributii au inceput cu perioada clasica (A. Smith si D. Ricardo) fiind accentuate ulterior in operele socialistilor utopici (R. Owen, Fr. Lassalle) si ale reprezentantilor scolii istorice germane (K. Marx).

Importanta coeziunii economice si sociale pentru stabilitatea unei tari a fost relevata prin aparitia teoriei Statului bunastarii (I.M.D. Little, 1957 A.K. Sen, 1970) , iar perspectiva acestei coeziuni pentru eficienta functinala a sistemului economic national a fost relevata prin definirea criteriului optimalitatii sociale de catre Vilfredo Pareto ( Mind and Society, 1937 ).
O importanta contributie la studiul distrbuiei veniturilor intre membrii societatii a avut-o Max O. Lorenz, (1905) .

respectiv Corado Gini, (1912) , prin definirea unor importante instrumente de masura a decalejelor de venituri intre membrii societatii. Contributii importante in privinta studiului redistribuirii veniturilor intre membrii societatii astfel incat sa fie imbunatatita coeziune economica si sociala, au avut-o si A. C. Pigou, (1929) , W. Baumol, Community,(1922), P. Samuelson,(1954), K. Arrow, (1956), J. M. Buchanan, R. Tullock, (1979) etc. Astfel, exista o foarte bogata literatura de specialitate care a stat la baza fundamentarii politicilor sociale din tarile dezvoltate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.