Regina Maria a Romaniei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

S-a casatorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele mostenitor al tronului Romaniei, incercand inca de la inceput si reusind sa se integreze natiunii care o adoptase ca principesa si, incepand din 1914, ca regina.A urmarit constant intarirea legaturilor dintre Romania si Marea Britanie, dovedind reale calitati diplomatice in sustinerea si apararea intereselor Romaniei. S-a opus intrarii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Regina Maria a Romaniei

S-a casatorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele mostenitor al tronului Romaniei, incercand inca de la inceput si reusind sa se integreze natiunii care o adoptase ca principesa si, incepand din 1914, ca regina.A urmarit constant intarirea legaturilor dintre Romania si Marea Britanie, dovedind reale calitati diplomatice in sustinerea si apararea intereselor Romaniei. S-a opus intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea Puterilor Centrale si a sustinut alianta cu Antanta, in vederea sustinerii de catre aceasta a realizarii statului national roman.

Pe timpul razboiului si-a insotit sotul in refugiu in Moldova, activand ca sora de caritate in spitalele militare, activitate care a facut sa fie numita in popor "mama ranitilor".In perioada Conferinta de Pace de la Paris (1919) dar si dupa incoronarea, alaturi de regele Ferdinand, ca suverani ai Romaniei Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) a participat la o campanie diplomatica pentru recunoasterea internationala a statului roman reintregit.

Dupa moartea lui Ferdinand si venirea la putere a fiului sau, Carol al II-lea (1930), acesta a reusit indepartarea reginei Maria din viata politica, obligand-o practic sa traiasca intr-un soi de exil intern la resedintele sale de la Balcic si Bran.In ultimii doi ani de viata, bolnava fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind in tara in vara lui 1938, murind la resedinta sa de la Pelisor. A cerut prin testament ca trupul sa-i fie inhumat in biserica episcopala de la Curtea de Arges, iar inima sa fie pastrata intr-o racla la capela Stella Maris a resedintei din Balcic. Dupa cedarea Cadrilaterului in 1940, inima reginei a fost mutata la Bran.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.